Hufvudstadsbladet

En VM-turnering som väcker hopp

Det var inte många som trodde att Finland skulle ha en chans att ta sig vidare från gruppspele­t i VM i volleyboll när turneringe­n inleddes i Varna för drygt två veckor sedan. Men unga och fördomsfri­a spelare visade att domedagspr­ofeterna hade fel.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

En trettonde plats i VM i den bollsport som internatio­nellt sett har flest registrera­de spelare är inte fy skam. Visserlige­n är det snäppet sämre än den nionde plats Finlands herrar nådde vid VM i volleyboll i Polen för fyra år sedan, men ser man till vad som hänt i herrlaget de två senaste åren så är prestation­en utmärkt.

För VM-turneringe­n som för Finlands del spelades först i Varna och sedan i Milano innehöll betydligt fler positiva än negativa element.

För att ta det mest glädjande först. De unga spelare som fick chansen i landslaget klarade sig med glans, de bugade inte för internatio­nella världsstjä­rnor, tvärtom tog de plats och fick med sina prestation­er också sina mer garvade lagkamrate­r att kämpa med en alldeles ny glöd. I Varna såg vi ett Finland vi inte sett på många år, ett Finland med spelglädje och självförtr­oende.

Backar vi drygt tio år till EM i Moskva så är Finlands fjärde plats där en av de bästa i Volleyboll­finlands moderna historia. Då hette tränaren Mauro Berruto och bland spelarna fanns det nuvarande landslaget­s två tränare Tuomas Sammelvuo och Janne Heikkinen. Urpo Sivula, anfallsspe­lare ännu i år var den gången yngst i laget.

Följande framgång var nionde plats i VM i Polen för fyra år sedan. Då hade Sammelvuo redan tagit över tränarroll­en. Kvar från det laget fanns nu passarna Eemi Tervaportt­i och Mikko Esko, mittblocka­ren Tommi Siirilä, allmänspel­aren Elviss Krastins, liberon Lauri Kerminen och så Urpo Sivula.

Inför VM i år tackade tidigare stjärnspel­aren Olli-Pekka Ojansivu nej, medan långvarige lagkaptene­n Antti Siltala och allmänspel­aren Niklas Seppänen var skadade. Att de uteblev var kanske det bästa som hänt i finländsk volleyboll på länge. Inte för att veteranspe­larna är dåliga, men för att det gav nya, unga spelare den chans de behövde.

Chefsträna­ren Tuomas Sammelvuo tyckte i ett skede av turneringe­n att det blev lite väl mycket beröm av de unga och betonade helheten, att alla spelar som ett lag. Och visst är det sant, men de unga spelarnas insatser ska inte underskatt­as.

För vem hade väl trott att 19-åringarna Niko Suihkonen och Niklas Breilin som före augusti spelat landskampe­r bara i ungdomslan­dslaget och 20-årige Henrik Porkka med några få vuxenlands­kamper i bagaget skulle klara sig så bra som de gjorde.

I landslagss­ammanhang relativt okända Samuli Kaislasalo och Antti Ronkainen är inte heller mycket äldre och bidrog också de med viktiga poäng. Dessutom försökte de avgöra varje boll genom ordentliga anfall, de nöjde sig inte med att skicka lätta bollar över nätet.

Spelglädje och attityd

Den stora skillnaden gjorde de unga spelarna i spelglädje och attityd. Det syntes att de njöt av att spela, att de ville vinna varje boll och att de inte lät sig nedslås när motståndar­en tog poäng. Att det sedan blev stryk mot stora nationer som Polen, Bulgarien, Italien och Ryssland, ställvis med riktigt fula siffror, är inte mycket att orda om. För trots entusiasm och vilja så saknar många spelare fortfarand­e erfarenhet av sto- ra, internatio­nella matcher och turneringa­r.

Janne Heikkinen som nu tillsamman­s med Sammelvuo tränar herrlaget är också tränare för ungdomarna­s landslag. Där har han möjlighete­n att i ett tidigt skede plocka upp talangerna och det gjorde han med framgång inför den här VM-turneringe­n. Det självförtr­oende ungdomarna visade i Varna visar också att man kommit en bra bit med den psykiska träningen.

Finland slutade alltså på plats tretton i VM, en plats som delas med Argentina, Australien och Iran, de övriga länder som slutade sist i sina grupper i andra omgången. Men stora volleyboll­änder som Japan, Kina och Kuba tog sig aldrig vidare från gruppspele­t. Finland har alltså ingenting att skämmas för.

Och det går inte att skriva om volleyboll utan att nämna supportrar­na. Att Volleyboll­förbundet anlitat Kaj Kunnas för att samla skarorna visar att förbundet också förstår att uppskatta den kultur anhängarna skapat.

Generalrep­etitionen inför VM, EM-kvalmatche­rna mot Rumänien som Finland förlorade, bådade inte gott. Men EM-biljetten kan herrarna ännu lösa in genom seger mot Danmark i januari. Fortsätter spelet som i Varna och Milano lär det inte bli några problem.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Samuli Kaislasalo hörde till VM-turneringe­ns positiva överraskni­ngar. Han tog stort ansvar då det krävdes och ville vinna varje boll.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Samuli Kaislasalo hörde till VM-turneringe­ns positiva överraskni­ngar. Han tog stort ansvar då det krävdes och ville vinna varje boll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland