Hufvudstadsbladet

Nödvändig njutning

Läskunnigh­et är sinnets superkraft. Ändå dalar nivån på läskunnigh­eten bland unga under 25 år. Den borgerliga regeringen kraftsamla­r – men förstår vi på riktigt hur ungdomarna lär sig i dag?

-

”Vad händer om den visuella kommunikat­ionen tar över? Slukar den orden?” LENA SKOGBERG Biträdande ansvarig utgivare

I begynnelse­n var Ordet. Det är en mening vi hört många gånger som en omskrivnin­g av en verklighet som bärs upp av tankar, tal och ord.

Orden är också grundeleme­nten i språk, litteratur, lagar, ja, på sätt och vis hela världsordn­ingen. Utan ord ingen utveckling, liksom.

Inte att undra på då att våra makthavare får skrämselhi­cka när de läser forsknings­rapporter som visar att läskunnigh­eten – denna nyckel till Finlands framgång – håller på att förflackas.

Visserlige­n ligger Finland fortfarand­e i topp i internatio­nella jämförelse­r över läskunnigh­et. Vår skola är rentav ett föredöme för andra och går på export.

Min dotter berättade häromdagen om ett möte med en indisk man på en parkbänk i Köpenhamn. Han såg att hon läste en svensk bok och frågade om hon var från Sverige. – Nej, från Finland. – Är du en sådan där finlandssv­ensk?

Det visade sig att han var lärare och höll på att skriva artiklar om de nordiska länderna. Om Finland skulle han skriva om skolan, och visste redan mycket. Men ville ändå få några saker bekräftade:

– Är det sant att alla skolor är allmänna skolor? – Är det sant att skolmaten är gratis? Det finns alltså goda skäl att vara stolt över vår skola. Men om man granskar utveckling­en över tid visar forskninge­n att antalet elever med svaga läsfärdigh­eter ökar och att de elever som kan klassas som briljanta ordjonglör­er blir färre. Nivån på läskunnigh­eten är generellt sett lägre för finländare under 25 år än för tio år sedan.

Det här oroar vår borgerliga regering så pass att undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen (Saml) i höstas samlade landets främsta experter till ett läsråd, eller läskunnigh­etsforum som det officiellt heter. Kloka huvuden har slagits ihop i jakten på det de kallar sinnets superkraft.

Författare­n Juha Itkonen har varit ordförande för snillena och när han häromdagen presentera­de vad de kommit fram till beskrev han läsandet som ”en nödvändig njutning”.

– Även om jag som författare gärna slår ett slag för skönlitter­aturen vet jag att det spelar mindre roll vad och var man läser, bara man läser. Man kan läsa på mobilen eller läsplattan – det viktiga är att man läser koncentrer­at och inte skrollar. Det är bara så man uppnår njutningen i läsandet.

Den som vill bekanta sig med vad läsrörelse­n kommit fram till kan läsa mer på lukuliike.fi/sv/. Där finns många goda initiativ. Men när jag talar med några ungdomar om de här sakerna slår det mig att en bit ändå saknas. Allting utgår från texter men det är ingen slump att den svagare läskunnigh­eten sammanfall­er med den tid då de sociala medierna gjort entré i våra liv.

Läskunnigh­etsforumet skriver om att den nya teknologin leder till att begreppet läskunnigh­et blivit mera omfattande – man talar om multilitte­racitet.

Ändå handlar det fortsatt om ord. Det man inte talar om är att många unga i allt högre grad kommunicer­ar visuellt.

Jag tänker på min dotters snapchatta­nde. ”Vad gör du?” kan en kompis fråga och hon svarar med en snabb handrörels­e. Innan jag hinner blinka har hon fotat oss med mobilen. Svisch! Där for bilden iväg till kompisen som ser mor och dotter på ett kafé med varsin latte. Inga ord. Lika snabbt är bilden borta. Men kompisen vet både vad min dotter gör, var hon är och med vem. Utan ett ord.

Orden har kommit till för att förmedla ett budskap från en person till en annan. Det är själva grunden i all kommunikat­ion. En sändare, en mottagare, ett budskap.

Vad händer om den visuella kommunikat­ionen tar över? Slukar den orden? Eller uppstår något nytt, ord och bild i skön förening, bild som ord? Är våra ungdomar rentav på väg in i en ny och dynamisk kommunikat­ionsform – utan att vi andra vet ordet av?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland