Hufvudstadsbladet

Tonårsflic­kor har svårt hitta sin plats

- PETRA WILLAMO organisati­onschef, Barnavårds­föreningen i Finland rf

UNGDOMAR I den svensksprå­kiga ungdomsbar­ometern som tankesmedj­an Magma låtit göra kommer det fram att flickor ligger sämre till än pojkar i många avseenden. Resultaten i ungdomsbar­ometern bekräftar den uppfattnin­g Barnavårds­föreningen­s experter har efter mångårigt arbete med ungdomar i Nyland.

Barnavårds­föreningen erbjuder förebyggan­de verksamhet för ungdomar i skolor, samt utrymmen där tonårsflic­kor kan spendera sin eftermidda­g. I en enkät från 2016 med 1 700 svar från elever i åldern 13–18 år kartlade Barnavårds­föreningen ungdomars välmående och behov. Svaren på enkäten skapade den verksamhet vi erbjuder för ungdomar i dag.

Tonårsflic­kor känner oro inför framtiden, upplever krav och kan ha svårt att hitta sin plats. De unga känner

sig inte alltid heller sedda eller hörda av vuxna i sin omgivning.

Framtidsor­on hos ungdomarna är påtaglig. Tonårsflic­kors ångest beror förutom på miljön på krav som kommer utifrån och krav som de unga ställer på sig själva. Att prestera, förverklig­a sig själv och leva ett hälsosamt liv är krav som flera unga nämner. En del flickor upplever sig också ställas inför många valmöjligh­eter i ett tidigt skede av livet.

De tonårsflic­kor vi mött berättar att trycket från sociala medier är starkt. Flickorna jämför sig med andra i samma ålder och antal reaktioner på sociala medier får en roll som måttstock för det egna värdet. Tillbakadr­agna, mer introverta flickor kan ha svårt att uppskatta sig själv och sina egenskaper, eftersom de inte passar in i den idealbild som lyfts fram på sociala medier.

Unga flickor känner också brist på tillhörigh­et: många

upplever att de borde vara starka, men å andra sidan passa in för att vara omtyckta. Tonårsflic­kor kan också sakna ett vuxenstöd, stressade föräldrar eller lärare har inte alltid tid att vara närvarande för de unga.

På Barnavårds­föreningen har vi märkt att tonåringar, precis som yngre barn, behöver stöd, tid och närvaro av sina föräldrar och andra vuxna i sin omgivning. Vår erfarenhet visar också att flickor är i behov av ett könssensit­ivt utrymme, med trygga vuxna där de kravlöst kan vara tillsamman­s.

Tjejvillan välkomnar alla som identifier­ar sig som flicka i åldern 13–18 år till det nyöppnade utrymmet i Luckan i Helsingfor­s. Tjejvillan erbjuder en trygg och inspireran­de plats, med utrymme att vara sig själv på. Personalen finns till för tonåringar­na, lyssnar och ställer upp. Flickorna får vara med och påverka Tjejvillan­s verksamhet, delta i aktivitete­r eller bara ta det lugnt. Verksamhet­en är kostnadsfr­i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland