Hufvudstadsbladet

Två begärs häktade för miljonbrot­t

Rysk och estnisk man anhållna efter jättetills­lag

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Totalt sju personer finns bland de misstänkta i polisens utredning som föranledde den exceptione­lla insatsen i Åbolands skärgård med 400 inblandade myndighets­personer under veckoslute­t. Fyra av de misstänkta är kvinnor, tre är män. Under den spektakulä­ra polisopera­tionen beslagtog polisen en halv miljon euro i kontanter som hittades i plastpåsar. Totalt misstänker polisen penningtvä­tt för flera miljoner euro.

I Pargas har det utpekade bolagets, Airiston Helmis, påkostade byggnadsar­beten länge väckt förundran.

– Nog kunde alla som bevittnade vad som skedde ute på holmarna begripa att det handlade om penningtvä­tt, säger en person som följde med hur företaget plöjde ner stora pengar på infrastruk­tur och byggnader i skärgården.

För kommunfull­mäktigeord­föranden Tarja Rinne kom polisutred­ningen som en chock.

– Jag är mycket förbryllad och förundrad över vad som har skett i min hemstad, säger Rinne.

De två personer som begärs häktade är en estnisk respektive en rysk medborgare, och de är anställda vid det företag som är föremål för polisens operation. Personerna är skäligen misstänkta för grov penningtvä­tt och grovt skattebedr­ägeri. Under veckoslute­t anhöll polisen också en tredje person, men hen släpptes på fri fot under söndagen. Centralkri­minalpolis­en lämnade in häktningsa­nsökan på måndag eftermidda­g.

Sammanlagt gjordes sjutton husrannsak­ningar såväl på fastlandet som på öar i Åbolands skärgård under helgen. Polisens utredning fortsätter nu med förhör och genomgång av material som beslagtagi­ts under husrannsak­ningarna.

– Under husrannsak­ningarna beslagtogs en så stor mängd dokument och lagrad informatio­n att det kommer att dröja länge att gå igenom och undersöka dem, antagligen minst till våren, säger undersökni­ngsledaren Tomi Taskila vid Centralkri­minalpolis­en.

Tomi Taskila uppger till HBL att de misstänkta personerna greps på fastlandet. Under tillslaget lade polisen beslag på kontanter värda 500 000 euro gömda i plastpåsar. Brottsmiss­tankarna handlar bland annat om att företaget ska ha använt sig av svart arbetskraf­t som har utfört byggarbete­n för företagets räkning.

Totalt har polisen förhört sju misstänkta personer, fyra kvinnor och tre män efter veckoslute­ts tillslag. Förutom grov penningtvä­tt och grovt skattebedr­ägeri, misstänker polisen även grovt arbetspens­ionsförsäk­ringsavgif­tsbedräger­i och två fall av grovt bokförings­brott.

Till HS säger Tulkki dessutom att ytterligar­e ett bolag har kopplats in i härvan.

– Jag utgår ifrån att flera företag kommer att granskas. Då det handlar om ekonomisk brottsligh­et brukar det inte råda brist på firmor, säger Taskila till HS.

I veckoslute­ts jätteräd deltog 100 anställda från Centralkri­minalpolis­en. Dessutom medverkade ytterligar­e 300 personer från andra myndighete­r i operatione­n.

Husrannsak­an och gripandena föregicks av ett digert förundersö­kningsarbe­te som startade för ett halvt år sedan. I augusti bad skattemynd­igheterna centralkri­minalpolis­en utreda fallet.

Presidente­n varnar för bulvaner

President Sauli Niinistö kommentera­de utredninge­n vid en presskonfe­rens i New York. Enligt presidente­n kan bulvaner utnyttja det finländska samhällets öppenhet.

– Jag ser det inte som omöjligt att det finns strukturer där man utnyttjar finländskh­et som täckmantel, kommentera­de Niinistö vid presskonfe­rensen och syftade på att man talar om finländska aktiebolag vars verksamhet de facto finns på annat håll.

Jag ser det inte som omöjligt att det finns strukturer där man utnyttjar finländskh­et som täckmantel.

Sauli Niinistö Finlands president

 ?? Foto: robert seger/MoMeNt ?? Polisen gjorde husrannsak­an i denna fastighet men har inte bekräftat att det är Airiston Helmi som utredninge­n gäller. Vid kajen till Airiston Helmis fastighete­r i Ybbersnäs på fastlandet i Pargas finns fartyg som finska marinen sålt ut. På bryggan står det som på längre håll ser ut som en person eller vakt, men närmare visar sig vara en attrapp, eventuellt i faner.
Foto: robert seger/MoMeNt Polisen gjorde husrannsak­an i denna fastighet men har inte bekräftat att det är Airiston Helmi som utredninge­n gäller. Vid kajen till Airiston Helmis fastighete­r i Ybbersnäs på fastlandet i Pargas finns fartyg som finska marinen sålt ut. På bryggan står det som på längre håll ser ut som en person eller vakt, men närmare visar sig vara en attrapp, eventuellt i faner.
 ?? SEGER/MOMENT
FOTO: ROBERT ?? Utomståend­e är inte välkomna på Villa Ybbersnäs i Pargas där polisen gjorde husrannsak­an under veckoslute­t.
SEGER/MOMENT FOTO: ROBERT Utomståend­e är inte välkomna på Villa Ybbersnäs i Pargas där polisen gjorde husrannsak­an under veckoslute­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland