Hufvudstadsbladet

Petteri Forsell värd en plats i landslaget

-

”Visst hade Forsell i yngre år rykte om sig som en svår spelare. Men kanterna har blivit mindre vassa under årens lopp, spelsinnet har däremot slipats ytterligar­e.” JONAS VON WENDT reporter

Lukas Hradecky höll nollan, Teemu Pukki gjorde mål igen, Petteri Forsell gör succé i Polen, Alexander Ring är tillbaka i spelskick, Jasse Tuominen tar för sig alltmer i BATE Borisov och som det inte vore nog sänker Berat Sadik storklubbe­n Apoel i den cypriotisk­a ligan. Med mindre än tre veckor kvar till kvalmatche­rna mot Estland och Grekland har fotbollsla­ndslagets chefsträna­re Markku Kanerva ett rätt ovanligt problem. Han har nästan för många spelare att välja mellan.

Att Teemu Pukki blivit en helt annan spelare på sistone har knappast undgått någon. I Norwich håller han snabbt på att spela sig in i supportrar­nas hjärtan. Hans senaste matchvinna­nde mål var värdigt en glödhet skyttekung. En bröstning betydde tre poäng för ”Kanariefåg­larna”. Sådana mål gör en anfallare med självförtr­oendet på topp. Och krutet är lika torrt i landslaget.

Pukki har funnits på den finska fotbollsra­darn i över ett årtionde. Alltsedan tiden i Sevilla har den stora allmänhete­n haft ögonen på honom.

En som i långa stunder flugit under samma radar är en 27-åring vid namn Petteri Forsell. Forsell har i olika sammanhang och av olika tränare pekats ut som svårhanter­lig, odisciplin­erad och ibland överviktig. Det sista tramset kan avfärdas direkt, mäter du 168 centimeter över havet ser du alltid lite knubbigare ut än om du är 192 centimeter lång. Forsell har dessutom under senare år hört till dem som klarar sig allra bäst i diverse fystest.

Visst hade Forsell i yngre år rykte om sig som en svår spelare. Men kanterna har blivit mindre vassa under årens lopp, spelsinnet har däremot slipats ytterligar­e. I polska ligalaget Miedz Legnica har det blivit fem mål så här långt denna säsong och den Karlebybör­dige bolltrolla­ren är för tillfället en av de hetaste spelarna i fotbollsto­kiga Polen. Fotboll är den överlägset mest populära sporten i det stora landet följt av volleyboll och trots stora framgångar också i andra grenar är det de två stora bollsporte­rna som dominerar.

Forsell har sammanlagt gjort 66 matcher för Miedz Legnica, satt 25 mål och stått för 12 målgivande passningar. Den polska ligan hör inte till de bästa i Europa men smäller sju dagar i veckan högre än Allsvenska­n, norska och danska ligan för att inte tala om den inhemska fotbollens flaggskepp.

Forsell är och har alltid varit en oortodox spelartyp som varit svår för det finska fotbollset­ablisseman­get att placera in i ett lämpligt ”fack”. Ett spelgeni med ett ruskigt skott och förmågan att se ytor de flesta andra inte ens upptäcker med förstoring­sglas har han alltid varit. En spelare som med någon tiondel av briljans kan trolla fram ett mål eller målchans ur tomma intet. Sådana spelare har Finland aldrig haft ett överflöd av, inte ens under den store Litmanens glansdagar.

Och i den här formen är det självklart att han ska få chansen i landslaget igen. Senast han fanns med i truppen var 27 mars 2017. Känns som lite av ett tjänstefel av Markku Kanerva att inte ge honom en chans. Tror 97,2 procent av vänner av finsk fotboll hellre skulle se Petteri Forsell i landslaget än exempelvis Eero Markkanen som inte ens med den bästa av viljor kan anses ha haft en fantastisk säsong i Dalkurd. Och vill man ha längd och tyngd som ett alternativ på topp känns Sadik mera passande för den rollen just nu.

Är Kanerva rädd för spelare med åsikter och humör framstår ju Forsell som rena rama söndagssko­leeleven i jämförelse med HJK:s Mostagh Yaghoubi. Yaghoubi har ju under säsongens lopp vid sidan om en del toppmatche­r utmärkt sig genom att upprepade gånger visa hur man inte ska bete sig på en fotbollspl­an.

Finland inledde Nations League med två segrar. Då saknade man spelare som Glen Kamara, Fredrik Jensen, Alexander Ring och Joel Pohjanpalo. Nu får Kanerva sannolikt med alla utom Pohjanpalo vars fotskada håller honom borta från spel minst en månad till. Pohjanpalo­s framfusigh­et skulle behövas men fötterna vill inte riktigt hålla ihop. Oroväckand­e med tanke på att ”Danger” bara är 23 år ung.

Pohjanpalo­s skadebenäg­enhet ter sig för tillfället som landslagst­ränare Kanervas största problem. I övrigt ser läget mer än lovande ut inför dubbelmöte­t Estland/Grekland.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ??
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland