Hufvudstadsbladet

2,5

Städerna i Europa blir allt varmare. Förändring­en är störst i Finland och Sverige. Fyra finländska städer ligger i topp när nästan 600 städer granskas.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

grader varmare har det blivit i Vasa under åren 2000–2017, jämfört med förra seklet. Det visar en analys där temperatur­erna i 600 europeiska städer granskades. förändring­en är störst i norr.

Det är det europeiska journalist­datanätver­ket EDJNET som gjort analysen. Det visade sig att förändring­en var störst i norra Europa. Allra störst var förändring­en i svenska Kiruna, där medeltempe­raturen för åren 2000–2017 var hela 3,4 grader högre än för förra seklet, åren 1900–1999.

Fem finländska städer får plats på tio-i-topp-listan. Medeltempe­raturen i Villmanstr­and, Kouvola och Joensuu har ökat med nästan tre grader jämfört med förra seklet.

I Vasa var ökningen nionde störst i Europa. Medeltempe­raturen steg där med 2,5 grader, från 2,6 till 5,1 grader.

Helsingfor­s är på plats 325. Medeltempe­raturen i Helsingfor­s har ökat med en grad jämfört med förra seklet.

Analysen visar också att de heta dagarna har ökat i största delen av de europeiska städerna. Samtidigt har de kalla dagarna blivit färre.

I Villmanstr­and, där temperatur­ökningen var tredje störst i Europa, minskade de kalla dagarna klart. Antalet dagar med en medeltempe­ratur på -1 eller kallare föll från i medeltal 133 per år under förra seklet till 87 per år åren 2000–2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland