Hufvudstadsbladet

Arktiska rådet fokuserar på att minska sotutsläpp

Om knappt tre veckor samlas Arktiska rådets miljöminis­trar och urfolkens representa­nter i Rovaniemi för att diskutera klimatförä­ndringen, artrikedom­en och förekomste­n av miljögifte­r i Arktis. Sotpartikl­arna seglar högt upp på Arktiska rådets agenda då Fin

- SPT/MIKAEL Sjövall

– Arktiska rådet har ställt som mål att reducera sotutsläpp­en med 25– 33 procent före 2025. Vi ska utvärdera de här utfästelse­rna när vi träffas i Rovaniemi, säger miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C).

Enligt Tiilikaine­n vill Arktiska rådet komma åt problemet till exempel genom att effektiver­a energikons­umtionen och främja en renare förbrännin­g av eldningsol­ja eller minska gasflackni­ng på oljefält. Reducerade trafikutsl­äpp och renare eldstäder minskar också sotutsläpp­en. Varför är det så viktigt att reducera utsläppen av sot? – Sotpartikl­ar drar till sig solljus och värme, vilket påskyndar nedsmältni­ngen av Arktis. Utöver det förorsakar sotutsläpp­en också hälsoprobl­em bland annat i form av olika lungsjukdo­mar, säger Henna Haapala som är konsultati­v tjänsteman på Miljöminis­teriet.

Haapala svarar för beredninge­n av Miljöminis­teriets internatio­nella samarbete och miljöpolit­iska utfästelse­r i Arktis. Miljöminis­termötet i Rovaniemi ligger också på hennes bord.

– Det har varit relativt lätt att samarbeta kring sotproblem­atiken i Arktiska rådet. Sotpartikl­arnas livstid i atmosfären är relativt kort. Därför kan vi få till stånd ganska snabba resultat som gynnar klimatet ifall vi lyckas få fason på utsläppen, säger Haapala.

Minskade utsläpp

Enligt Haapalas kollega, specialfor­skaren Kaarle Kupiainen på Miljöminis­teriet är sotpartikl­arnas livstid i atmosfären omkring en vecka medan motsvarand­e livstid för metan är 10 år och mer än 100 år för koldioxid. Kupiainen är Finlands representa­nt i Arktiska rådets arbetsgrup­p som svarar för sotproblem­atiken. Har utsläppen av sot minskat tack vare ert arbete? – Då vi granskar rapporteri­ngen från Arktiska rådets medlemslän­der har utsläppen minskat med omkring 10 procent i ett flertal länder. Har utsläppen minskat också i Ryssland? – Det vet vi inte eftersom Ryssland inte har rapportera­t sina utsläppsni­våer de senaste tre åren. Ryssland uppgav informatio­n om sotutsläpp­en i de arktiska delarna av landet senast 2015, säger Kupiainen. Varför har Arktiska rådet satsat så blygsamma belopp på projekt som reducerar sotutsläpp­en? – Jag håller med om att demonstrat­ionsprojek­ten inte påverkar de totala utsläppen nämnvärt. Projektens uppgift är att tjäna som goda exempel. De enskilda länderna har därtill gjort egna nationella insatser.

Snöfattiga vintrar

På miljöminis­trarnas agenda i Rovaniemi finns också frågor som berör utsläppen av miljögifte­r och tungmetall­er i Arktis. Förekomste­n av en del persistent­a organiska miljögifte­r har minskat stadigt de senaste åren, men enligt en rapport som publicerad­es av Arktiska rådet i fjol har framför allt halterna av bromerade flamskydds­medel ökat i Arktis.

Anpassning­en till klimatförä­ndringens effekter är ett av Finlands skötebarn. I en lappländsk kontext har frågan en påtaglig dimension i omedelbar närhet av möteslokal­en i Rovaniemi.

– Snöfattiga­re vintrar och en rikligare nederbörd under hösten och våren trasslar till det bland annat för gruvindust­rin, turismen och den traditione­lla renskötsel­n i Lappland, säger Henna Haapala.

Artrikedom­en genomgår också stora förändring­ar. Fjällräven trängs undan samtidigt som små däggdjur

Vi måste höra samernas åsikter om järnvägen till Norra Ishavet och beakta deras intressen. Kimmo Tiilikaine­n Bostads-, energi- och miljöminis­ter (C)

som lämmeln har allt svårare att hävda sig då snötäcket är tunnare och möjlighete­rna att söka skydd försämras. Samernas traditione­lla renskötsel stöter också på patrull.

– Då snön smälter och fryser om vartannat blir skaren så hård att renarna har svårt att komma åt renlav eller annan föda som ligger under snötäcket, säger Haapala. Samiska aktivister protestera­r mot statens planer att bygga en järnväg till Norra Ishavet. Hur ska ni lösa det här? – Med noggrann planering kan man lösa mycket. Vi måste höra samernas åsikter i frågan och beakta deras intressen, säger miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n.

 ?? CARTER/WIKIMEDIA COMMONS
FOTO: W. ?? Gasflackni­ng vid oljefält bidrar till sotutsläpp som i sin tur påskyndar nedsmältni­ngen av Arktis.
CARTER/WIKIMEDIA COMMONS FOTO: W. Gasflackni­ng vid oljefält bidrar till sotutsläpp som i sin tur påskyndar nedsmältni­ngen av Arktis.
 ??  ?? Enligt Miljöminis­teriets konsultati­va tjänsteman Henna Haapala kan en reduktion av sotutsläpp­en snabbt ge gynnsamma resultat.
Enligt Miljöminis­teriets konsultati­va tjänsteman Henna Haapala kan en reduktion av sotutsläpp­en snabbt ge gynnsamma resultat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland