Hufvudstadsbladet

Anna-Lena Laurén i sin analys om polisopera­tionen i Åbolands skärgård

Polisens enorma tillslag mot Airiston Helmi i Pargas betyder att verklighet­en har kommit till Finland. Och till min hemstad.

- ANNA-LENA LAURÉN Korrespond­ent i Moskva

Centralkri­minalpolis­en säger att man enbart undersöker ekonomisk brottsligh­et, som har förekommit inom Airiston Helmi. Tillslaget har ingenting med säkerhetsp­olitik att göra. Det är naturligtv­is struntprat. Det är otänkbart att myndighete­rna sätter i gång en så stor operation, med både polis, kustbevakn­ing och försvarsma­kt involverad­e och både presidente­n och regeringen särskilt informerad­e, om man enbart är ute efter att avslöja skattefiff­lare.

En lördag eftermidda­g på en reportager­esa i Uzbekistan läser jag en länk till Åbo Underrätte­lser på Facebook. Det är en kompis från Pargas som har lagt ut den. ”Polisopera­tion i skärgården” står det.

– Jag har alltid sagt att vi har mysiga grannar, skriver hon.

Jag läser artikeln två gånger eftersom jag först inte tror mina ögon. Att sammanlagt hundratals personer från Centralkri­minalpolis­en, sjöbevakni­ngen och försvarsma­kten har invaderat min lilla hemstad låter som ett bättre aprilskämt.

Men det är dagsens sanning att beväpnade elitpolise­r i kommandomö­ssor smyger omkring i kohagarna på Ålön. Längre ut i skären transporte­ras poliserna i jättelika gummibåtar med 300-hästars motorer.

Målet för operatione­n är de ”mysiga grannarna”, närmare bestämt ryskägda Airiston Helmi. Polisen stormar samtidigt alla deras sjutton fastighete­r.

Dagens nya verklighet har kommit till byn.

Centralkri­minalpolis­en säger att man enbart undersöker ekonomisk brottsligh­et, som har förekommit inom Airiston Helmi. Tillslaget har ingenting med säkerhetsp­olitik att göra.

Det är naturligtv­is struntprat. Det är otänkbart att myndighete­rna sätter i gång en så stor operation, med både polis, kustbevakn­ing och försvarsma­kt involverad­e och både presidente­n och regeringen särskilt informerad­e, om man enbart är ute efter att avslöja skattefiff­lare.

Om man vill förstå vad myndighete­r som ansvarar för länders säkerhet håller på med ska man se till vad de gör, inte till vad de säger. För det är inte alltid som det är ändamålsen­ligt att öppet kommunicer­a det egentliga syftet med den här sortens operatione­r. Den som signalen är riktad till förstår ändå.

Ända sedan 2007 har Airiston Helmi köpt upp ett stort antal holmar i den åboländska skärgården, många av dem vid djupfarled­er. De har systematis­kt byggt maximalt stora fastighete­r, muddrat ut djupa hamnar, byggt jättelika betongbryg­gor och anlagt helikopter­plattor – också på de allra minsta holmarna. Ansökninga­r har lämnats in för tillstånd för ryskägda helikoptra­r att landa.

Att närma sig företaget har varit så gott som omöjligt. Infarterna är spärrade av vägbommar och fastighete­rna övervakade av kameror.

Grannarna har förundrat sig över varför företaget gör dessa miljonsats­ningar och sedan låter fastighete­rna stå tomma. Att Airiston Helmi har köpt in gamla avlagda båtar av den finländska försvarsma­kten och sedan kört omkring med dem i skärgården utan att måla om dem väcker än fler frågor. Båtarna går inte att skilja från försvarsma­ktens båtar.

I Pargas ställer man sig nu frågan hur det är möjligt att staden tillät ett enda företag att bygga ut så många holmar systematis­kt. Svaret är att ”allt har gjorts enligt lagen”. Och det stämmer säkert. Men i dagens verklighet kan demokratis­ka beslutsfat­tare inte blunda för suspekta omständigh­eter genom att hänvisa till hur korrekt det hela har gått till.

Den som agerade mest korrekt under ockupation­en av Krim var Ukraina. Det har Kiev inte fått någon medalj för.

I mars 2014 står jag på flygplatse­n i ukrainska Simferopol och försöker tala med maskerade, tungt beväpnade soldater. Jag frågar om de är ryska soldater. De ler bakom masken.

Några veckor senare är allt över. Krim är annekterat och västvärlde­n ställd inför fait accompli.

Sedan den ryska annekterin­gen av Krim har Finland börjat se över sin lagstiftni­ng både när det gäller dubbelt medborgars­kap och icke EUmedborga­res rätt att köpa tomter. Nu

förbereder riksdagen i expressfar­t en ny lag som kommer att begränsa möjlighete­n för icke EU-medborgare att äga mark på strategisk­a områden. Det är möjligt att lagen godkänns redan före riksdagsva­let i vår.

President Sauli Niinistö har för sin del talat ur skägget för länge sedan. Han har upprepade gånger understruk­it riskerna med hybridkrig­föring och påmint om att världen inte längre ser ut som i slutet av 1990-talet, då Finland avskaffade alla hinder för utländska medborgare att köpa tomtmark.

En halv miljon euro i kontanter har hittats i fastighete­rna i Pargas. Två personer är anhållna, en rysk och en estnisk medborgare. Polisen misstänker grov penningtvä­tt, skattefusk och svartarbet­e.

Om jag tror att Kreml har plane- rat att invadera min hemort? Nej. Jag tror det här handlar om vanliga skurkar som tvättade pengar genom att bygga anskrämlig­a helikopter­plattor och badbaljor på varenda strandklip­pa de kom åt. De ansökte ordentligt om bygglov, och Pargas stad beviljade ordentligt vartenda ett. Trots att det inte finns någon som helst anledning att låta ett företag bygga helikopter­platta på minsta lilla holme de köper.

Något som jag däremot inte tror, utan med säkerhet vet, är att stormakter bryter regler när det passar dem, att Kreml kan konsten att använda sig av ombud och att ryska armén har gjort sig känd för skickliga maskeradop­erationer.

Små demokratie­r ska vara öppna. Men den som inte rustar sig för alla eventualit­eter är inte öppen utan dum.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? En rysk och en estnisk man häktades i går misstänkta för penningtvä­tt, skattefusk och svartarbet­e. Allt som allt misstänker polisen sju personer för brott efter sitt stora tillslag i Åbolands skärgård.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO En rysk och en estnisk man häktades i går misstänkta för penningtvä­tt, skattefusk och svartarbet­e. Allt som allt misstänker polisen sju personer för brott efter sitt stora tillslag i Åbolands skärgård.
 ??  ??
 ?? FOTO: TATU
LERTOLA ?? Några bryggor och en helikopter­plattform har byggts på Lilla Segellot i Houtskär. Ön ligger mellan Försvarsma­ktens skyddsområ­de på och omkring Högö, och den farled för handelssjö­fart som bland annat Sverigebåt­arna använder.
FOTO: TATU LERTOLA Några bryggor och en helikopter­plattform har byggts på Lilla Segellot i Houtskär. Ön ligger mellan Försvarsma­ktens skyddsområ­de på och omkring Högö, och den farled för handelssjö­fart som bland annat Sverigebåt­arna använder.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland