Hufvudstadsbladet

Regeringsf­örhandling­arna har aldrig pågått längre än 25 dagar i Sverige och de har aldrig varit så svåra som nu.

Sveriges nya riksdag har värmt upp med att välja talman och avsätta statsminis­ter Stefan Löfven (S). Nu ska en ny regering skapas, på något sätt.

- Tommy Westerlund i ledaren på

Det är höst och Löfven faller, kunde de borgerliga i Sverige i går skadeglatt konstatera. Stefan Löfven entledigad­es från sin statsminis­terpost då en majoritet av Sveriges riksdag inte gav honom sitt förtroende. Men han fortsätter i alla fall i ledningen för en övergångsr­egering tills en ny regering är klar.

Det kan ta en tid. Med största sannolikhe­t kommer det att ta längre än någonsin tidigare eftersom regeringsf­örhandling­arna aldrig har pågått längre än 25 dagar i Sverige och de aldrig har varit så svåra som nu.

På torsdag inleder den nya talmannen Andreas Norlén (M) samtal med riksdagspa­rtierna om följande regering. Norlén har beträffand­e sin egen roll lugnt konstatera­t att han är talman, inte trollkarl, men viss magi kan nog krävas.

Det är nu som allvaret börjar. Hittills har alla partier envist hållit fast vid sin politiska linje utan att visa någon kompromiss­vilja. Om den saknas blir Sverige utan regering för all framtid. Det krävs kompromiss­vilja och avsteg från tidigare påståenden.

En lösning kan inte nås utan att det samtidigt uppstår en svekdebatt. Fast egentligen är det för alla fråga om att se sanningen i vitögat, erkänna det realistisk­a politiska läget.

Talmansval­en i Sveriges riksdag brukar vara en formalitet, men även i dessa fanns den här gången dramatik. Det var väntat att Moderatern­as Andreas Norlén i måndags valdes till ny talman. Det skedde med stöd av Sverigedem­okraterna. Däremot blev SD snuvade på den talmanspos­t man enligt tidigare praxis som riksdagens tredje största parti skulle ha varit berättigat till.

Nu avgjordes valet av andra vice talman av att Alliansens alla ledamöter lade ner sina röster samtidigt som det rödgröna blocket röstade för Vänsterpar­tiets kandidat. SD blev därmed utan borgerlig gentjänst för att ha röstat på M:s talmanskan­didat.

Hur det blir i regeringsf­örhandling­arna återstår att se. SD:s ordförande Jimmie Åkesson konstatera­de inför statsminis­teromröstn­ingen i går att hans parti är berett att förhandla och kompromiss­a med alla, men att SD röstar mot alla regeringar som inte vill ge Sverigedem­okraterna något inflytande. Tillsvidar­e har inget annat parti än Kristdemok­raterna antytt att något samarbete med SD skulle komma på fråga.

Men det svåra matematisk­a läget är ett faktum, de två traditione­lla blocken behöver stöd utifrån för att kunna regera på sikt. Om den nya regeringen inte ska behöva ta stöd av SD så krävs uppgörelse­r över den traditione­lla höger-vänster blockgräns­en.

Socialdemo­kraterna har upprepat redan otaliga gånger att blockpolit­iken i Sverige har kommit till vägs ände. Också inom Alliansen talar man om behovet av breda politiska överenskom­melser i framtiden.

De två blocken har ändå diametralt olika syn på hur en blockövers­kridande politik i praktiken ska gå till. Sossarna ser det som givet att det ska ske med dem som dominerand­e parti i regeringss­tällning. Alliansen igen anser att de borgerliga ska bilda regering och att det rödgröna blocket, eller närmast Socialdemo­kraterna blir stödande part.

Centern och Liberalern­a är i nyckelstäl­lning och verkar ha ett vägval framför sig som kan vara avgörande för den borgerliga alliansens framtid. Den kan bli kort, eventuellt inte längre än regeringsf­örhandling­arna.

Både C:s ordförande Annie Lööf och L:s ledare Jan Björklund konstatera­de igen på tisdagen att de inte kommer att sätta sig i en regering som tvingas samarbeta med SD.

Det ger S än större orsak att inte ge efter i sin syn på hur ett samarbete över blockgräns­en skulle kunna ske. Genom att inte gå med på att samarbeta med en alliansreg­ering ökar chansen att hela alliansen spricker. Det har S absolut ingenting emot.

Samma öde går Alliansen till mötes om M och Kristdemok­raterna går med på att trots allt samarbeta med SD. Då tackar C och L för sig. Klockorna klämtar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland