Hufvudstadsbladet

Citykanine­rna har flyttat till förorterna

Citykanine­rna var ett gissel i huvudstads­regionen. Sedan slog ett virus ut stora delar av stammen. Nu gör de vilda kaninerna ändå comeback. – Den torra sommaren var perfekt för dem. Väta är kaninernas värsta fiende, säger jägaren Hannu Luoto.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Citykanine­rna orsakade stor skada på plantering­ar i Helsingfor­s framför allt under slutet 00-talet. De produktiva kaninerna med honor som kan föda upp till 20 ungar per år spred sig över stora områden i staden. Som mest räknade man till cirka 7 000 kaniner i huvudstade­n.

Helsingfor­s togs inlednings­vis på säng av kanininvas­ionen, men med tiden inleddes intensiv jakt. Slutligen var det ändå ett dödligt virus som satte stopp för kaninerna. Viruset decimerade population­en klart 2015–2016.

Nu finns det ändå tydliga tecken på att kaninerna återhämtat sig.

– Det är en villfarels­e att kaninerna försvunnit. Viruset drog ned stammen med 90 procent, men nu är de tillbaka med besked, säger Fredrik Eklundh, verksamhet­sledare för jaktvårdsf­öreningen i Esbo och Grankulla.

Hans uppgifter bekräftas av Hannu Luoto på företaget Cramex som jagar kanin på beställnin­g i Helsingfor­sregionen.

– Stammen har repat sig efter virusdöden. Nytt är att stammen inte längre är starkast nära Helsingfor­s centrum utan längre bort. Population­en är tätast i Esbo, säger Luoto som nämner Bastviken som ett speciellt kanintätt område.

Luoto tror att utveckling­en beror på att viruset inte hann slå lika hårt mot kaninerna i periferin. De sjuka kaninerna i Helsingfor­s och kaninstamm­en i delar av Esbo skildes åt av stora vatten vilket nu gynnar Esbokanine­rna.

I Helsingfor­s hann man dessutom göra sig av med en stor del av kaninerna genom jakt redan innan viruset slog till.

Kaninstamm­en i Helsingfor­s är ändå på uppåtgåend­e igen. Luoto räknar med att stammen är cirka trefaldig jämfört med när viruset härjade som värst. Det kan handla om cirka 3 000 kaniner i dagsläget. Kaninerna har spridit sig framför allt i ostlig och nordostlig riktning. Luoto nämner särskilt trakten mellan Hertonäs och Nordsjö som ett nytt etablering­sområde.

Perfekt kaninsomma­r

Den varma och framför allt torra sommaren i år bidrar till kaninernas återkomst.

– Väta är kaninens värsta fiende. Man kan säga att kaninungar­na dör om de blir våta. I sommar hade vi en torrperiod på 55–60 dagar vilket var mycket gynnsamt för kaninerna, säger Luoto som fått in betydligt fler beställnin­gar på jakt jämfört med i fjol.

Många tror att vintern är svår för kaninerna. Enligt Luoto stämmer det inte generellt. Kaninerna är skickliga på att anpassa sig. Kylan är inte värst för dem. En vinter med regn och snöblandat regn skulle drabba dem hårdast.

Jakten utförs med fällor, nät och pilbåge. Jägarna tar också hjälp av illrar för att köra ut kaninerna ur sina hålor.

Rovdjur som räven tar sin beskärda del, men enligt Luoto kan man inte förlita sig på de naturliga fienderna för att hålla kaninstamm­en i schack.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / KRISTIINA LEHTO ?? De vilda kaninerna i Helsingfor­sregionen har kallats för citykanine­r. Frågan är om det är ett beskrivand­e namn längre – en stor del av kaninerna lever i förorterna.
FOTO: LEHTIKUVA / KRISTIINA LEHTO De vilda kaninerna i Helsingfor­sregionen har kallats för citykanine­r. Frågan är om det är ett beskrivand­e namn längre – en stor del av kaninerna lever i förorterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland