Hufvudstadsbladet

Centern och Blå framtid lovar gå vidare

Tonerna var försonliga i går kväll efter att regeringsp­artierna Centern och Blå framtid hållit var sitt krismöte. Det är dags att lägga rabaldret bakom sig, säger Centerns gruppordfö­rande Antti Kaikkonen.

- SPT/ARI SUNDBERG

– Man måste se saker och ting i deras rätta proportion, säger ordförande­n för Centerns riksdagsgr­upp Antti Kaikkonen vid halv åttatiden i går kväll då han stiger ut genom grinden vid statsminis­terns tjänstebos­tad Villa Bjälbo.

– Regeringen har ännu mycket att göra, det är ingen idé att gnabbas om småsaker, säger Kaikkonen och tonar ned betydelsen av den inflammera­de stämning som rått mellan Centern och Samlingspa­rtiet de senaste dagarna.

Centerns riksdagsle­damöter tillbringa­de på tisdagskvä­llen drygt två timmar med att vädra de upprörda känslor som föddes i samband med – och dagarna efter – fredagens omröstning om riksdagens förtroende för utrikesmin­ister Timo Soini (Blå).

Efter omröstning­en uppstod något av ett ordkrig mellan Samlingspa­rtiet och Centern då Samlingspa­rtiets gruppordfö­rande Kalle Jokinen reagerade med ilska på ett uttalande av statsminis­ter Juha Sipilä. Jokinens utspel födde sedan motreaktio­ner hos centerleda­möter. Det visade sig senare att Jokinen missförstå­tt Sipilä.

– Jag har samtalat med Jokinen som medgett att han talade mot bättre vetande, säger Kaikkonen och konstatera­r att det ibland är bäst att förlåta och gå vidare.

– Det stämmer att det fanns irritation inom centergrup­pen. En del av våra riksdagsle­damöter upprördes av Samlingspa­rtiets kommentare­r. Vi har talat om det som hänt och kan lämna den förtroende­kris som fanns. Nu har vi en bra grund att gå vidare från, säger Kaikkonen.

Även Blå framtids riksdagsle­damöter samlades i går kväll till ett extra möte med anledning av den inflammera­de situatione­n mellan regeringsp­artierna.

Partiordfö­rande Sampo Terho föreslår efter mötet att han och de två andra regeringsp­artiernas ordförande, Petteri Orpo (Saml) och Juha Sipilä (C), tillsamman­s besöker alla tre riksdagsgr­upper för att diskutera spelregler­na för det fortsatta regeringss­amarbetet.

Antti Kaikkonen tänder i alla fall inte genast på förslaget.

– Från vår sida finns det inget egentligt behov för det, men visst passar det, säger Kaikkonen.

Kaikkonen säger att regeringss­amarbetet fortsätter och att man strävar efter att få alla pågående reformer i mål enligt planen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N ?? Antti Kaikkonen (C) tonade i går ner konflikten mellan Centern och Samlingspa­rtiet.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N Antti Kaikkonen (C) tonade i går ner konflikten mellan Centern och Samlingspa­rtiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland