Hufvudstadsbladet

Misstankar­na om penningtvä­tt har ökat explosions­artat

Bankerna rapportera­r allt fler misstänkta fall av penningtvä­tt. Anmälninga­rna har ökat med över 160 procent de senaste två åren. Nu överlåts en ny lag som ska skärpa övervaknin­gen. Hur förhåller sig bankerna till stora insättning­ar i dag?

- SPT/MIKAEL SJÖVALL

Regeringen avlåter nästa vecka en propositio­n till riksdagen som ska göra det lättare för myndighete­rna att övervaka penningtvä­tt och granska ekonomisk brottsligh­et.

– Den nya lagen kommer att underlätta informatio­nsutbytet och effektiver­a samarbetet mellan olika myndighete­r, säger lagstiftni­ngsrådet Armi Taipale på Finansmini­steriet.

I juni trädde en annan lag i kraft som förbättrar samarbetet mellan Finansinsp­ektionen och Skattemynd­igheterna.

– Finansinsp­ektionen har nu en bättre insyn i registreri­ngen av nya företag och kan göra integritet­skontrolle­r av investerar­e och ägare till bolag, säger Taipale. Hur fungerar penningtvä­tten i praktiken? – Den fungerar oftast så att ett företag som har förvärvat olagliga inkomster går in för att sälja blufftjäns­ter så att de olagliga pengarna kan pumpas in i företagets bokföring via bankernas betalnings­tjänster. – De europeiska bankerna har i dag en rigorös rapporteri­ngsskyldig­het som försvårar insättning­ar av stora belopp utan att redogöra för pengarnas ursprung. Finns det andra aktörer som har en liknande juridisk rapporteri­ngsskyldig­het? – Till exempel fastighets- och bostadsför­medlarna, försäkring­sbolagen och värdepappe­rsmäklarna har också en sådan skyldighet.

Penningtvä­tt och ekonomisk brottsligh­et är ett växande problem i Europa. Trenden har noterats också i Finland. Centralkri­minalpolis­en fick i fjol över 5 000 anmälninga­r om misstänkt penningtvä­tt från bankerna. Det är betydligt fler än ett år tidigare då det kom in drygt 3 000 anmälninga­r. Av de här anmälninga­rna ledde omkring en tredjedel till fortsatta åtgärder eller till förundersö­kningar.

– I år räknar vi med att få omkring 8 000 anmälninga­r från bankerna, säger kriminalko­mmissarie Mikko Värri på Centralkri­minalpolis­en. Vad beror det stora antalet på? – En orsak är skärpninge­n av bankernas rapporteri­ngsskyldig­het. Panamaläck­an och de ekonomiska transaktio­nerna till skattepara- dis har också medfört en bättre självregle­ring inom banksektor­n.

Enligt Värri är det framför allt andelen nätbedräge­rier som har ökat markant.

– Vi ser allt fler fall som handlar om identitets­stöld, skattebedr­ägeri eller försök att tvätta illegala inkomster från drogförsäl­jning i handeln med virtuella valutor, säger han.

Trots att antalet anmälninga­r om misstänkta fall av penningtvä­tt har ökat lavinartat har Centralkri­minalpolis­en inte fått tilläggsre­surser för att utreda de illegala penningstr­ömmarna.

– Vi har knappt 30 personer som

jobbar vid enheten för penningtvä­tt på CKP. Hälften av dem jobbar med operativa utredninga­r. Resurserna har varit desamma de senaste tio åren, säger Värri.

EU skärper kontrollen

Samma dilemma plågar även övriga statliga myndighete­r.

– Vi skulle behöva mer resurser för att kunna effektiver­a övervaknin­gen av den ekonomiska brottsligh­eten och misstänkta fall av penningtvä­tt. Finansinsp­ektionen har endast fem tjänstemän som jobbar med de här frågorna på heltid och på Regionförv­altningsve­rket är det fyra personer som övervakar penningtvä­tten. Det är inte tillräckli­gt, säger Armi Taipale.

Samma resursbris­t gisslar också EU. Endast två personer sköter EU:s övervaknin­g av penningtvä­tt, uppger Taipale. Enligt ett förslag som EU-kommission­en har utarbetat ska övervaknin­gen samordnas och effektiver­as.

– Det kan mycket väl hända att det grundas en ny myndighet som ansvarar för de här frågorna eller så delegeras ansvaret till den Europeiska centralban­ken, säger Armi Taipale. En omfattande härva som berör penningtvä­tt nystas för tillfället upp i Åbolands skärgård. Är du förvånad över det aktuella fallet med Airiston Helmi? – Nej, det är jag inte. Lika omfattande fall har också tidigare uppdagats i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland