Hufvudstadsbladet

Två bakom galler, men alla sju ännu misstänkta

Två personer har häktats som en följd av den omfattande polisutred­ningen om penningtvä­tt som blev offentlig i och med polisinsat­sen i Pargas under veckoslute­t. Även om bara två personer är frihetsber­övade är samtliga sju misstänkta för grova brott.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Egentliga Finlands tingsrätt har häktat en 36-årig rysk man och en 51-årig estnisk man misstänkta för grov ekonomisk brottsligh­et: Den ryska mannen misstänks för grov penningtvä­tt år 2015 och grovt skattebedr­ägeri år 2016 och den estniska mannen misstänks för grov penningtvä­tt och medhjälp till grovt skattebedr­ägeri under åren 2014–2018.

De båda misstänkta männens advokater nekade i rätten till att deras huvudmän skulle ha gjort sig skyldiga till brotten.

Polisen har ännu inte bekräftat att misstankar­na gäller företaget Airiston Helmi som äger holmar och byggnader i Åbolands skärgård, men veckoslute­ts omfattande husrannsak­ningar gjordes i Airiston Helmis fastighete­r.

Härvan beskrivs som synnerlige­n omfattande och även ett annat inhemskt bolag är inkopplat i utred- ningen, misstänkt för grovt bokförings­brott. Penningtvä­ttmisstank­arna gäller åtskilliga miljoner euro, en del av summan, cirka 500 000 euro, fann polisen gömda i plastpåsar under husrannsak­ningarna under veckoslute­t. Polisen misstänker också att företaget har anlitat svart arbetskraf­t.

Polisförhö­ren med de misstänkta fortsatte i går, likaså det ofantliga jobbet med att katalogise­ra allt konfiskera­t material.

Förundersö­kningsleda­ren, kriminalin­spektör Tomi Taskila förklarar häktningen med att den är nödvändig för att förhören ska lyckas. Taskila säger att de grova brottsmiss­tankarna fortfarand­e gäller samtliga sju misstänkta, alltså också de fem som är försatta på fri fot.

– Alla sju är misstänkta, men personerna har varit inblandade under olika lång tid, vissa kortare tid, andra längre, säger Taskila.

Det finns också personer som polisen skulle vilja ha tag på, men som man ännu inte har lyckats nå. Taskila vill inte säga om polisen har fler misstänkta som befinner sig utomlands. Det är inte uteslutet att polisen med hjälp av åklagare kommer att göra internatio­nella efterlysni­ngar.

Så småningom då polisen börjar ha en uppfattnin­g om de misstänkta­s roll, blir det dags att också höra vittnen. Det finns åtskilliga lokala företag i Pargastrak­ten som har utfört arbeten för det misstänkta bolaget, men som inte själva misstänks för brottslig verksamhet.

– I sinom tid kommer vi att höra dem i egenskap av vittnen. Men innan vi hinner ta itu med det måste vi förhöra de misstänkta, berättar Taskila om processen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland