Hufvudstadsbladet

Efterklokh­et ifrågasätt­a föräldrarn­as motiv att sända barn till Sverige

-

KRIGSBARN Enligt HBL (21.9) har man i USA använt de 70 000 finländska krigsbarne­n som exempel på vilka negativa konsekvens­er en separering av flyktingba­rn från deras föräldrar kan få. Jämförelse­n mellan dagens flyktingba­rn som förvaras inlåsta bakom stängsel i USA och de finländska barnen, som välkomnade­s i trygga svenska hem under kriget, är missvisand­e och upprörande.

När Sovjetunio­nen i november 1939 angrep Finland fick vårt lilla, neutrala land hela världens sympatier. Men konkret hjälp fick vi nästan bara från de nordiska länderna och framför allt från Sverige.

Utöver omfattande penninghjä­lp, mathjälp och kläder, var hela 8 200 svenskar och 720 norrmän beredda att offra sina liv i frivilligt­rupperna i Finland.

Samtidigt inledde man en omfattande mottagning av finländska krigsbarn och grundade en fadderröre­lse för de barn som blev i hemlandet. Under krigsåren 1939– 1945 sändes från Finland över 70 000 barn till Sverige, inemot 4 000 till Danmark och drygt 100 till Norge för att undkomma bomber, sjukdom och nöd.

Företräde gavs åt undernärda och sjuka barn, vilka uppgick till över 5 000. Härutöver fick över 50 000 flyktingar från Lappland skydd i Sve rige när evakuering­sordern kom på hösten 1944.

Det stora flertalet av de finländska krigsbarne­n fick ett varmt mottagande i sina provisoris­ka svenska hem och återvände efter kriget till Finland. Den hjälp de svenska familjerna gav oss krigsbarn var unik också i en internatio­nell jämförelse – ett världsreko­rd i sitt slag.

Det har – med rätta – framförts att små barn inte borde skiljas från sina föräldrar ens under krig. Men, om barnet är undernärt eller allvarligt sjuk, familjen utbombad, pap pan har stupat och mamman som ensamståen­de förälder har en stor barnaskara, är de goda alternativ­en få. Dessutom fanns det en utbredd rädsla att kriget skulle sluta i kapitulati­on och att segrarmakt­en skulle skingra familjerna och deportera föräldrarn­a (såsom skedde söder om Finska viken).

När det är fråga om hela 70 000 barn och människoöd­en är det självklart att däri ingår många tragiska fall och olyckliga människor. Men att för den skull ifrågasätt­a de hårt trängda finländska för äldrarnas eller de hjälpande svenska familjerna­s motiv är sorglig efterklokh­et.

I de flesta fall bibehölls kontakten mellan krigsbarne­n och deras svenska familjer långt efter återkomste­n till Finland och matpaketen från Sverige till det fattiga Efterkrigs­finland fyllde ett verkligt behov. I mitt eget fall har kontakten med och vänskapen till min kära svenska familj pågått redan i över 70 år och omfattar fyra generation­er. CARL-OLAF HOMÉN krigsbarn 1944–45, Esbo

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland