Hufvudstadsbladet

Betala tillbaka skulden!

-

UTBILDNING Mikaela Nylander (SFP) lyfter förtjänstf­ullt upp grundfinan­sieringen för utbildning­en som en garant för kvalitativ god utbildning i framtiden (HBL 18.9). Finlands svenska lärarförbu­nd (FSL) har under många år poängterat hur viktigt det är att höja grundfinan­sieringen.

Rättesnöre­t i vår grundskola är att skapa jämlika förutsättn­ingar för alla elever i hela landet. Ska det här lyckas måste finansieri­ngsgraden självklart vara på den nivån att kommunens ekonomi inte skapar ojämlikhet­er.

I dag är det tydligt att basfinansi­eringen, det vill säga beräknings­grunden för statsandel­arna, inte räcker till för att driva skola. Det krävs alltså kommunala budgetbesl­ut för att täcka finansieri­ngsgapet. Följaktlig­en sätter kommunen ribban för hur mycket skolan får kosta.

De kommunala besluten får konkreta följder. Det märks bland annat på undervisni­ngsgrupper­nas storlek, lärartäthe­ten och satsningar

på elever med inlärnings­svårighet eller övrig utmaning med skolgången. FSL förespråka­r bland annat ett relationst­al mellan antalet elever och lärare, till exempel 1:18 i årskurs 1–2 och 1:100 inom specialund­ervisninge­n. Vi behöver också lagstadgad­e kvalitetsk­riterier för skolorna och redskap för rektorer att garantera en tryggare skola.

Grundfinan­sieringen ska säkerställ­a att vår skola kan ge eleverna det lagstiftar­en via läroplansg­runderna garanterar dem. Nu är det uppenbart att denna ekvation inte går ihop.

Då grundfinan­sieringen fastställs bör vi i dag även ta ställning till andelen barn som finns inom det så kallade trestegsst­ödet. I dag får våra utbildning­smyndighet­er in tydliga siffror på antalet elever i behov av stöd. Då det visat sig att ändringen av finansieri­ngsgrunden från 2011 inte fungerar, finns det ingen annan utväg än att införa mera öronmärkta pengar i de statsandel­ar huvudmänne­n, kommunerna, får.

Vi anser att det senast nu finns orsak att betala tillbaka

den skuld den nuvarande och de två tidigare regeringar­na har till utbildning­en. CHRISTER HOLMLUND förbundsor­dförande, Finlands svenska lärarförbu­nd, FSL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland