Hufvudstadsbladet

Dramat i skärgårdss­taden väckte många

- Åbo Underrätte­lser

Med surrande helikoptra­r i hemknutarn­a, mängder av polisbilar och poliser iklädda kommandolu­vor har Pargas- och skärgårdsb­or känt sig som delaktiga i en kriminalse­rie på teve det gångna veckoslute­t. Även den som inte sett eller hört något avvikande har via nyhetssajt­er kunnat ta del av dramatiken då en liten – i någons tycke sömnig – skärgårdss­tad är i rubrikerna nationellt, på sina håll även internatio­nellt.

Misstankar om grovt skattebedr­ägeri, bokförings­brott, grov penningtvä­tt och användning av svart arbetskraf­t är det Centralkri­minalpolis­en (CKP) har gått ut med, och att sådant kan hända i ”lilla, lugna Pargas” är väl bara en påminnelse om att sådan verksamhet är global och inte tar hänsyn till vare sig landsgräns­er eller skärgårdsm­iljö.

Sa någon liten och sömnig skärgårdss­tad är det alltså dags att vakna upp.

Nu har bollen satts i rullning, var den landar och vem alla den träffar vet vi inte ännu.

Att den har satts i rullning är att applådera.

Att polisen rycker ut till havs och land med omkring 100 man är inget som görs oplanerat; vi måste alltså utgå ifrån att tillslaget har planerats länge och att indicierna är starka.

Att konspirati­onsteorier följer i dramats spår är ändå inte oväntat, och på det lokala planet har sådana teorier och misstankar förekommit under många år.

I dagsläget förfasar sig allehanda debattörer, inte minst på sociala medier, över lokala politikers och tjänstemän­s blindhet. Men nämnder och tjänstemän har inte svalt allt som serverats dem – det har varit omröstning­ar och debatter, koll med statliga myndighete­r. Trafi, NTM-centralen, domstolar har varit inkopplade.

Någon Törnrosasö­mn har det hur som helst inte varit frågan om, tvärtom en mångårig debatt där också rättskänsl­an har fått sina törnar bland såväl lokalpolit­iker som lokalbefol­kning.

Den debatten har främst handlat om hur ett bolag har fått bygga så stort och märkvärdig­t intill stränder, när ortsbor upplever att deras små strandbygg­en nagelfars.

Anja Kuusisto

Strategisk­t viktiga mål måste säkras. Iltalehti Juha Keskinen efter myndighete­rnas tillslag i Åbolands skärgård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland