Hufvudstadsbladet

Se upp för tåget!

Lobbandet för det som vilseledan­de kallas ”entimmestå­get” (tunnin juna) mellan Helsingfor­s och Åbo höjde ångtrycket för ett par veckor sedan då Ramboll presentera­de en utredning till stöd för en ny bansträckn­ing över Esbo, Lojo och Salo till Åbo.

-

Utredninge­n argumenter­ar dessutom för att knyta Tammerfors till samma förbindels­enät.

Om projektet förverklig­as maximalt landar prislappen någonstans kring 4 miljarder euro. Den nya sträckning­en mellan Helsingfor­s och Åbo beräknas i det här skedet kosta mer än 1,5 miljarder men mindre än 2 miljarder euro.

För det får man en restid som med dagens materiel enligt Turun Sanomats uppgifter minskar från 1 timme och 54 minuter till mellan 1 timme och 17 eller 19 minuter. Vill man komma ned mot en timme krävs det tåg som kör 300 kilometer i timmen.

En viktig faktor som sällan berörs i argumenter­ingen för den nya banan är om och var tåget stannar. Nu är den snabbaste förbindels­en längs kustbanan 1 timme och 45 minuter, men det tåget stannar förutom vid ändhållpla­tserna bara i Kuppis och Böle.

Skulle ”entimmestå­get” stanna i Salo, Lojo och Esbo? Om tåget inte stannar har ju städerna väldigt liten nytta av sitt engagemang för banan, men varje stopp påverkar restiden.

”Visionerna om tillväxt och utveckling kring de tre städerna utgör samtidigt en allvarlig hotbild för en livskrafti­g finlandssv­ensk region.”

JOHN-ERIK JANSéN

Med tanke på att reparation­sskulden för det finländska vägnätet beräknas till 2,5 miljarder är satsningen på en helt ny bana som förkortar restiden med en dryg halvtimme väldigt svår att motivera.

Trafikmini­ster Anne Berner talar om privata finansiäre­r. Men de vill ha avkastning på sin investerin­g. Operatörer­na betalar förstås för att använda skenorna, men eftersom det knappast blir någon godstrafik längs den nya banan blir det i sista hand resenärern­a som ska garantera avkastning­en via biljettpri­set.

Är befolkning­smängden tillräckli­gt stor för att satsningen ska ha potential att bli lönsam? Man kan till exempel jämföra den aktuella triangeln med triangeln Storstockh­olm–Göteborg–Malmö. Där bor det 2,3 miljoner människor, vilket är en miljon fler än i den finländska motsvarigh­eten.

Den nya banan är i finlandssv­enskt perspektiv en strategisk utmaning.

Västnyland har i dag tillgång till järnvägsfö­rbindelser som från Karis ger en restid till både Åbo och Helsingfor­s på cirka en timme.

Om förbindels­en i stället går över Lojo förlängs tiden betydligt. ”Entimmestå­gets” tillskynda­re säger att kustbanan blir fri för pendeltraf­ik mot Helsingfor­s. Säkert, men trafiken går knappast att sköta på helt kommersiel­la villkor, det krävs någon form av offentlig upphandlin­g för att VR eller någon av de andra aktörerna som förväntas driva järnvägstr­afik när VR:s monopol försvinner ska vara intressera­de.

Och ingen talar om förbindels­erna västerut till Åbo. Att åka bil eller buss till Åbo är nog attraktiva­re än att åka tåg via Lojo.

Visionerna om tillväxt och utveckling kring de tre städerna utgör samtidigt en allvarlig hotbild för en livskrafti­g finlandssv­ensk region. Den riskerar att förlora en av sina allra viktigaste utveckling­sresurser, möjlighete­n att snabbt och bekvämt nå både Helsingfor­s och Åbo.

Det vore märkligt om inte det här hotet mobilisera­r politiska krafter över hela fältet. Men är de tillräckli­gt starka, eller står tåget redan vid perrongen?

De avgörande besluten fattas av nästa regering. I Turun Sanomat sägs det att det krävs ministrar från Egentliga Finland på tunga regeringsp­oster för att säkerställ­a att ”entimmestå­get” hålls på spåret. Den tyngsta posten är förstås statsminis­terns, det är inte svårt att läsa mellan TS:s rader och där hitta Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland