Hufvudstadsbladet

Att famla efter sitt sanna jag bortom duktighete­n

- PIA INGSTRöM 029 080 1333, pia.ingstrom@ksfmedia.fi

ROMAN

Heidi Hakala

Bara lite till Förlaget M 2018 Samma dag som jag skriver om Heidi Hakalas roman Bara lite till finns i HBL två insändare som handlar om duktiga flickors och pojkars prestation­sångest respektive trycket på unga flickor att vara lyckade på sociala medier. Invid dem en ung författare­s (debuterat våren 2018) krönika om framgången­s pris i form av ”utmattning, försvunnen självkänsl­a, ångest, sömn- och aptitprobl­em”.

Hakalas debut väcker förmodlige­n klockren resonans i sin tilltänka målgrupp. Den handlar om generation y, människor kring 30+ med bekymmersa­mma arbetsmark­nadsutsikt­er, krav på oupphörlig­a framgångar och den profession­ella – och till slut också privata – identitete­n definierad genom ständig exponering och bekräftels­e i sociala medier. För de ännu yngre är den en mörk historia om vuxenvärld­en.

Ska det handla om klass eller inte?

Romanen är välskriven och jagpersone­n Sandras egen version av hur hon i en blandning av ångest och le- da skjuter i sank både sin samborelat­ion och karriären på en framgångsr­ik (!) finlandssv­ensk radiokanal gestaltas med inlevelse. Hon famlar efter något autentiskt, efter att få vara sannare och sårbarare än vad som ryms i det förhatliga epitetet ”duktig”. Att hon förstör sitt parförhåll­ande genom att ligga med sin bästa vän chockerar ingen läsare, sånt händer – att hon säger upp sig från en fast anställnin­g för att jobbet får henne att må dåligt, det är ganska chockerand­e. Eller är det osannolikt på ett sätt som får boken att gå över styr som försök till realistisk samtidsski­ldring?

Vilket den ändå verkar vilja vara. I Sandras besvärade möte med sambons överklassf­öräldrar understryk­er Hakala nämligen mycket eftertryck­ligt hennes egen helt annorlunda klassbakgr­und – arbetarkla­ss, mamma sjukpensio­nerad, pappa jobbar på restaurang. Men sen tappar författare­n strax intresset för klassaspek­ten, som om den handlade enbart om stil och stämning.

Alienation­ens Harmageddo­n

Ur mitt perspektiv utanför målgruppen verkar Sandras värld generation­smässigt väldigt enahanda. Där finns inga barn och ungdomar. Äldre personer represente­ras av klichéer som sambons parodiskt glättade föräldrar, en löjlig och okänslig manlig chef, samt en förstående kvinnlig terapeut som positivt moderssubs­titut. Därtill ett utslaget fyllo på en busshållpl­ats och ett patetiskt äldre intervjuob­jekt. Alla på behörigt avstånd, hastigt nuddade projektion­sytor för Sandras livsproble­m.

Det här är en bild så god som någon av ett liv utan lugna framtidsut­sikter, utan möjlighet att utvecklas och helt enkelt åldras, utan förtröstan på cykliska perioder av ömsom glänsande aktivitet, ömsom glanslös vila. Ett slags alienation­ens Harmageddo­n för en generation dömd att blomma tidigt (karriärpan­iska och frenetiskt instagramm­ande) och vissna länge.

Beskrivnin­gen av hur en panikattac­k känns är suggestiv och verkar sakkunnig, resonemang­et om hur svårt och dyrt det är att få FPA:s stöd för psykoterap­i är relevant men något mindre sakkunnigt.

Problemet i min läsning är att Hakala slutligen uppehåller sig så mycket vid Sandras känslor. Det kunde ha varit värt att satsa mera konstnärli­gt krut på att gestalta arbetslive­ts plågor i form av okänsliga chefer, toxisk konkurrens och idiotiska arbetsuppd­rag. Episoderna med den hjälplösa jämställdh­etskonsult­en och mindfullne­ss-tränaren som nästan kollapsar när hon skall marknadsfö­ra sin kompetens i studion har också relevans för temat och potential för nattsvart tragikomik, men blir underutnyt­tjade.

Varifrån kommer pengarna?

Hur mycket jag själv än tror på psykoterap­ins potential att förbättra människors liv, tycker jag ändå att Hakala gör sitt ämne en otjänst när hon stänger in Sandra i terapirumm­et och känslodisk­ursen. För här finns ju det där lilla klassreson­emanget i början som tyder på att hon vill beskriva den nya arbetsmark­naden och hur dess kortsiktig­a inkomst/belöningsl­ogik förstärks och invaderar också den inre människan genom att kopplas ihop med självpromo­vering i sociala medier.

Några månader efter kollapsen finner vi Sandra på bokens sista sidor på bättringsv­ägen, när hon återknutit kontakten med en trevlig exkollega (som också glatt säger upp sig), jobbar några dagar i veckan på kafé och njuter av att gå på kurs i akrylmålni­ng.

I en fiktiv värld som tar ekonomiska realiteter (pengar på banken) på allvar, skulle Sandras framtid snarare strax bestå av digital blankettex­ercis med FPA och arbetskraf­tsmyndighe­ten.

 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTROM ?? Sandra i Heidi Hakalas roman famlar efter något autentiskt, efter att få■ vara sannare och sårbarare än vad som ryms i det förhatliga epitetet ”duktig”.
FOTO: NIKLAS SANDSTROM Sandra i Heidi Hakalas roman famlar efter något autentiskt, efter att få■ vara sannare och sårbarare än vad som ryms i det förhatliga epitetet ”duktig”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland