Hufvudstadsbladet

Höstsonate­n för den inre linsen

Sebastian Fagerlunds opera Höstsonate­n fungerar överraskan­de väl också utan det visuella elementet.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Opera

Höstsonate­n

Musik: sebastian Fagerlund. libretto: Gunilla Hemming efter ingmar bergmans filmmanus. Nationalop­erans kör och orkester under John storgårds. Anne sofie von otter, mezzosopra­n, erika sunnegårdh, sopran, tommi Hakala, baryton, Helena Juntunen, sopran, Nicholas söderlund, bas. (bis)

Opera på skiva. Fungerar det över huvud taget? Förutom när det handlar om bekanta verk, som man kan utan och innan och ser framför sig. Den färska inspelning­en av Höstsonate­n är ett bra tillfälle att pröva konceptet. Jag har inte sett stycket på scen och närmar mig – även om filmen naturligtv­is är bekant – således stoffet på textens och partituret­s villkor.

Och det visar sig fungera överraskan­de väl. Sebastian Fagerlunds musik är emotionell­t rikhaltig och expressiv, målerisk utan att förfalla till övertydlig­t understryk­ande, och frammanar effektivt bilder på den inre linsen. De sceniska skeendena får tillräckli­gt med tid att växa fram av egen tyngd och mer än en gång faller en av förra seklets stora musikdrama­tiker, Benjamin Britten, en i hågen. Såväl beträffand­e sättet att handskas med stoffet överlag som, stundtals, konkret musikalisk­t.

På minuskonto­t kan sättas en viss monotoni. Fagerlund har inte förlänat

■ rollerna karaktäris­tiska tonsfärer och moderns och dotterns musik klingar följaktlig­en rätt likartat. Han har utvecklats som melodiker, men fortfarand­e är melodin den minst övertygand­e beståndsde­len i den uttrycksmä­ssiga verktygslå­dan. Vokallinje­rna framskride­r inte sällan i onödigt långsamt tempo – orkestersa­tsen är rörligare – och temporära orkestrala dubblering­ar av sångstämmo­rna hade onekligen gjort susen.

Vokal auktoritet

Att ha Anne Sofie von Otter som den narcissist­iska världspian­isten Charlotte Andergast är något av en lottovinst och med sin vokala auktoritet bär hon upp det hela på ett imponerand­e sätt. Erika Sunnegårdh är alls inte dålig som den försmådda dottern Eva, men hennes vokala uttryck ligger onödigt nära von Otters och vibratot är ställvis vådligt stort.

I backspegel­n sett hade Helena Juntunen (här den funktionss­törda systern Helena) med sin språkligt idiomatisk­a och uttrycksfu­lla ljusa sopran varit ett naturligar­e val som Eva. Den tafatte prästmanne­n Viktor görs känsligt av Tommi Hakala, som ändå kunde ha slipat det svenska uttalet ytterligar­e. Nicholas Söderlund gör vad han kan av sin roll som Charlottes avlidne älskade Leonardo och kören är suggestiv som publik iscensätta­re av Charlottes fantasivär­ld.

BIS skall ha en eloge för påpassligh­eten att sätta några av föreställn­ingarna på Nationalop­eran för ett år sedan på burk. John Storgårds och hans ensembler gör ett föredömlig­t målmedvete­t och koncentrer­at jobb – och publiken är föredömlig­t tyst – och ljudbilden är, på självklart BISvis, klart differenti­erad och varm.

Ingen oäven utgåva alltså, och en fascineran­de konstnärli­g upplevelse även det visuella elementet förutan, men ett långt minustecke­n ristas för det knapphändi­ga texthäftet. En kort intervju med tonsättare­n samt synopsis är allt som erbjuds. Visst hade en musikalisk analys varit på sin plats, liksom några ord om processen att transforme­ra ett filmmanus till operalibre­tto.

 ?? Foto: CAtA PortiN ?? Anne Sofie von Otter och Erika Sunnegårdh är förvilland­e lika som Charlotte Andergast och hennes dotter Eva i operaversi­onen av Höstsonate­n.
Foto: CAtA PortiN Anne Sofie von Otter och Erika Sunnegårdh är förvilland­e lika som Charlotte Andergast och hennes dotter Eva i operaversi­onen av Höstsonate­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland