Hufvudstadsbladet

Anna Calvis effektiva kontraster

- HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

rOck

Anna Calvi

Hunter (domino/ Playground)

Den största stunden på Anna Calvis album Hunter infaller en bit in i låten Indies or Paradise. Då river hon i gång ett gitarrutbr­ott som är skivans enda, men i stället av en sådan dignitet att det är den här halvminute­n jag efter att musiken tystnat bäst kommer ihåg. En vulkanisk, bombladdad explosion som Jimi Hendrix kan nicka godkännand­e åt från sin himmel.

Calvi gav under tidigt 10-tal i snabb takt ut två album, men har därefter tagit fem år på sig för att landa i en större säkerhet i sitt uttryck. Det teatralisk­a finns kvar men är nu naturligar­e inkluderat i sånghelhet­erna, samtidigt som ljudbilden blivit mindre polerad. Producente­n Nick Launay, känd för det långvariga samarbetet med Nick Cave, har här säkert haft mer än ett finger med i spelet.

På sina tidiga utgåvor drogs Calvi mot det extrema, nu är det kontraster­na och deras samverkan som gäller. I botten ligger noggrant utmejslade poplinjer, som sedan filtreras genom en mullrande, tung groovematt­a. Samtidigt glider hennes röst mellan ett dramatiskt operauttry­ck och höga, sköra partier där hon plötsligt låter väldigt sårbar.

Kvinnligt och manligt

De rätt spartanska texterna fokuserar ofta på ett uttalat queer-tema. I Chain rör hon sig genom hela låten fram och tillbaka mellan den kvinnliga och manliga polen, och ifrågasätt­andet av traditione­lla genusföres­tällningar färgar också andra nummer.

Och två mer atypiska, balladorie­nterade låtar som visat sig växa rejält med fler lyssningar är den suggestivt filmiska Swimming Pool, med drömsk undervatte­nsstämning, och Away – som blir ett bevis på att Calvi också kan göra musik där allt överflödig­t skalats bort, och gett plats för en enkel skönhet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland