Hufvudstadsbladet

HJK tog sin 29:e ligatitel

Nästa år kan HJK skriva ytterligar­e ett stycke finsk fotbollshi­storia. I och med den säkrade titeln efter 2–1 på bortaplan mot Ilves är Klubi bara ett guld från att få brodera in en tredje stjärna ovanför klubbemble­met.

- JONAS VON WENDT

HJK:s senaste förlust i ligan kom 29 juni. Mot Ilves blev det ännu en seger och säkrat ligaguld med fyra omgångar kvar att spela.

Samtliga tre mål i den kyliga Tammerfors­kvällen gjordes av HJKbackar. Ville Jalasto, med en skadefylld och motig säsong bakom sig, nickade läckert in 0–1. Mittbacksk­lippan Hannu Patronen missbedömd­e lite senare en Ilveshörna och överlistad­e med sin touch alla, inklusive målvakten Maksim Rudakov. Friday Faith Obilor gav HJK ledningen en gång till före paus då han placerade in 1–2 efter ännu en hörna.

På stopptid fick ännu skyttekung en Joao Klauss chansen att sätta sin 20:e balja för säsongen men kanonen från elva meter tog i ribban. Klauss jagar alla tiders målrekord i ligan. Han ligger fyra mål bakom Kimmo Tarkkio och Valerij Popovitj som båda noterats för 23 mål under en och samma säsong. Fyra matcher återstår ännu att spela för HJK.

– Ett grymt bra lag där någon alltid stigit fram då det behövts, säger HJKkaptene­n Hannu Patronen till Ruutu.

HJK har senast förlorat en ligamatch 29 juni då FC Lahti slog de mesta mästarna. Efter det har HJK vunnit nio matcher och förlorat två med 21–5 i målskillna­d. Med fyra omgångar kvar att spela har laget femton poäng ner till RoPS. RoPS har kopplat ett rejält grepp om silvermeda­ljen. Kampen om bronspenga­rna blir vid sidan om vilket lag som tvingas kvala det mest spännande under hösten.

Att HJK skulle ta guld stod klart i ett tidigt skede. Materialmä­ssigt och organisato­riskt står klubben i en klass för sig i Finland.

– I ligan var vår jämnhet vårt främsta vapen. Vi kanske inte alltid spelade så fantastisk­t bra men vi vann för det mesta och det är väl det viktigaste, säger Patronen som inte tror att det blir något problem att hitta motivation­en under de sista omgångarna.

– Nä vi går ut för att ta tolv poäng. Det är en lämplig målsättnin­g, säger Patronen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN ?? HJK har inte förlorat en ligamatch sedan slutet av juni och de mesta mästarna säkrade redan nu ännu en titel.
FOTO: LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN HJK har inte förlorat en ligamatch sedan slutet av juni och de mesta mästarna säkrade redan nu ännu en titel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland