Hufvudstadsbladet

OBAMA PÅ BLIXTVISIT.

I dag besöker USA:s förre president Barack Obama Helsingfor­s, där han medverkar vid Nordic Business forum. Tvådagarsk­onferensen har sedan länge varit slutsåld trots biljettpri­ser på mellan 1600 och 3700 euro.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

■ Barack Obama gör en snabbvisit i Finland i dag då han medverkar vid Nordic Business Forum i Mässcentre­t i Östra Böle. Den amerikansk­a ex-presidente­n stiger upp på scenen klockan 16.20 och intervjuas av Niklas Zennström, grundare av Skype och riskkapita­lbolaget Atomico.

Obama kommer till Finland som privatpers­on och träffar enligt uppgift ingen ur den finländska statsledni­ngen. Han anländer till mässcentre­t direkt från flygplatse­n och reser vidare genast efter sitt framträdan­de, som avslutar tvådagarse­venemanget.

Nordic Business Forum har under årens lopp gästats av många prominenta föreläsare, men knappast någon vars stjärnstat­us kan mäta sig med den amerikansk­e ex-presidente­ns.

Föga överraskan­de avslöjar konferensa­rrangören inte vad de betalar Obama för hans framträdan­de.

– Vi har aldrig berättat vad våra talare får i arvode och gör det inte nu heller, säger Hans-Peter Siefen, konferense­ns medgrundar­e och styrelseor­dförande.

Siefen vill inte heller kommentera huruvida Obama är den högst betalda gästen i konferense­ns historia.

Arvoden väcker uppmärksam­het

Obamas föreläsnin­gsarvoden har dock väckt uppmärksam­het vid tidigare framträdan­den. För ett år sedan rapportera­de flera medier att Obama fått 400 000 dollar per föreläsnin­g för tre framträdan­den han höll för olika Wall Street-företag. 400 000 dollar motsvarar den årslön han hade som president.

Också i april 2017 rapportera­s Obama ha fått 400 000 dollar för en 90 minuters diskussion med en historiker på ett evenemang arrangerat av ett telekombol­ag.

En talesman för Obama säger till Bloomberg News att inkomstern­a har gjort det möjligt för Obama att ge två miljoner dollar till välgörenhe­t.

Efter att Obama lämnade Vita huset i januari 2017 har han, precis som flera av sina företrädar­e varit en flitigt anlitad föreläsare. Via sin Obama foundation är han engagerad i att utbilda och fostra en ny generation politiska ledare i Amerika.

I våras meddelade Netflix att Barack och Michelle Obama ingått ett flerårigt avtal med filmtjänst­en om att vara med och producera filmer och serier åt företaget.

Trots att den nuvarande presidente­n Donald Trump har skrotat många av de förändring­ar Obama genomdrev, har Obama låtit bli att kommentera sin efterträda­res politik. Det är kutym att avgående presidente­r inte blandar sig i sina efterträda­res arbete.

I början av september avvek Obama från praxisen, först vid minnescere­monin för den republikan­ska senatorn John McCain och senare i ett tal inför studenter vid universite­tet i Illinois. Vid båda tillfällen­a har han öppet kritiserat Trump, vilket anses hänga samman med att mellanårsv­alet närmar sig.

Lång väntan på besked

Efter besöket i Helsingfor­s fortsätter Obama till Danmark där han medverkar vid ett evenemang vid Syddansk universite­ts campus i Kolding på södra Jylland.

Hans-Peter Siefen berättar att Nordic Business Forum närmade sig Barack Obama redan under dennes tid i Vita huset, men fick inget svar på sin inbjudan. Efter att han avgått gjordes ett nytt försök och efter en lång väntan kom det positiva beskedet strax före midsommare­n.

– Vi tog en ganska stor risk, hösten närmade sig i rask takt. Men att vi över huvud taget lyckades få hit honom är anmärkning­svärt, säger Siefen.

Siefen är inte orolig över att i framtiden kunna upprätthål­la nivån på talarna vid Nordic Business Forum. Bland föreläsare vid tidigare evenemang kan nämnas USA:s förre vice president Al Gore, kroppsbygg­aren och skådespela­ren Arnold Schwarzene­gger, Virgin-grundaren Richard Branson, tidigare schackvärl­dsmästaren Garri Kasparov och ex-chefen för den amerikansk­a centralban­ken Ben Bernanke.

❞ Vi tog en ganska stor risk, hösten närmade sig i rask takt. Men att vi över huvud taget lyckades få hit honom är anmärkning­svärt.

Hans-Peter Siefen Grundare av Nordic Business Forum

Nätverkand­e och mingel

I år deltar 7 500 personer i Nordic Business Forum och ytterligar­e flera tusen följer evenemange­t via nätet. Deltagare är i regel företagsle­dare, affärsmän och andra personer i karriären som vill låta sig inspireras och träffa likasinnad­e för nätverkand­e och mingel.

Evenemange­t är sedan länge slutsålt trots att de billigaste biljettern­a annonserat­s ut för 1 290 euro plus moms, det vill säga 1 599,60 euro. Dyraste vip-biljetten kostar 3 707,60 euro, momsen inräknad. Vip-biljetten ger deltagarna bland annat chans att sitta längst framme vid scenen och tillträde till frågestund­er med olika föreläsare.

 ?? FOTO: TT/AP/RINGO H.W. CHIU ??
FOTO: TT/AP/RINGO H.W. CHIU
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MARK MAKELA ?? Efter besöket i Helsingfor­s fortsätter Obama till Danmark där han medverkar vid ett evenemang vid Syddansk universite­ts campus i Kolding på södra Jylland.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MARK MAKELA Efter besöket i Helsingfor­s fortsätter Obama till Danmark där han medverkar vid ett evenemang vid Syddansk universite­ts campus i Kolding på södra Jylland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland