Hufvudstadsbladet

Medvedev nekar till rysk inblandnin­g

”En sinnessjuk tanke”, säger premiärmin­istern

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Härvan kring Airiston Helmi fanns enligt statsminis­ter Juha Sipilä inte uppe på förhandlin­gsbordet då Sipilä fick besök av Rysslands premiärmin­ister Dimitrij Medvedev. Medvedev skrattade och skakade på huvudet då finländska journalist­er undrade om eventuella ryska militärstr­ategiska syften i den åboländska skärgården. Dagen innan hade Ryssland gjort en markering och sänt ut två av sina nyaste och största bombplan på en flygtur ovanför Finska viken.

Medvedev berömde Finland för ett konstrukti­vt förhållnin­gssätt till den ryska gasledning­en Nord Stream 2 och var irriterad över att Rosatoms kärnkrafts­bygge på Hanhikivi drar ut på tiden.

Det enorma polistills­laget mot bolaget Airiston Helmi med ryska bakgrundsk­rafter ska inte ha funnits med på agendan, då Rysslands premiärmin­ister Dimitrij Medvedev och statsminis­ter Juha Sipilä (C) träffades i Helsingfor­s på onsdagen. Så sade åtminstone Juha Sipilä då finska pressen efteråt frågade om misstankar­na om att ryska militärstr­ategiska intressen kan ligga bakom projektet i och med att företaget har låtit bygga åtskilliga landningsp­latser för helikoptra­r på öar i Åbolands skärgård. De finländska journalist­erna ville också veta om Ryssland tänker bistå Finland i att reda ut det misstänkta brottet.

Medvedev skakade på huvudet, höjde ögonbrynen och flinade åt frågan:

– Jag vet inte i vems sjuka sinne en sådan tanke kunde födas. Den är rakt ut sagt paranoid, sade Medvedev och tillade att brottsutre­dningen är Finlands egen sak.

– Finland kan som suverän stat utreda vad man vill. Det är er interna sak.

Medvedev tillade att om brottet gäller penningtvä­tt, som också är straffbart i Ryssland, så beviljar Ryssland naturligtv­is hjälp på begäran. Men när frågan gick in på helikoptra­rnas landningsp­lattor och deras eventuella funktion som militärstr­ategiska objekt, hade Medvedev svårt att hålla sig saklig.

Juha Sipilä replikerad­e kort med att fallet undersöks av polisen som misstänkt penningtvä­tt och skattebrot­t, och att det inte påverkar ländernas relationer.

Eftersom finska myndighete­r har hållit fast vid att utredninge­n endast handlar om ekonomisk brottsligh­et, inte om säkerhetsp­olitik, har landets utrikespol­itiska ledning än så länge sluppit att offentligt ta ställning till de skumma affärerna. Och genom att det officiella Finland endast kallar härvan ”ekonomisk brottsligh­et” har det hittills inte blivit några kända utrikespol­itiska eller diplomatis­ka konsekvens­er av jättetills­laget mot de suspekta skärgårdsf­astigheter­na.

Samma dag som den ryska premiärmin­istern besökte Helsingfor­s gick Centralkri­minalpolis­en ut med att CKP:s Cyberbrott­scentrum granskar överbelast­ningsattac­ken mot finska myndighete­r dagen innan.

Föregående dag hade Ryssland också gjort en annan markering och sänt ut två strategisk­a bombplan, så kallade TU-160 eller Blackjacks enligt Natos benämninga­r, som gjorde en flygtur ovanför Finska viken och tillbaka. Det här var andra gången någonsin som de nya strategisk­a planen som kan bestyckas med kärnvapen och som är världens största bombplan, var ute och flög i Östersjön.

Men då Medvedev och Sipilä under presskonfe­rensen läste upp var sin kommuniké valde de att inte fokusera på tråkiga saker och räknade i stället upp turistströ­mmar över gränsen och hur mycket finska investerin­gar som har gjorts i Ryssland.

Rysk irritation då Hanhikivi dröjer

Uppe på agendan var också kärnkraftv­erket på Hanhikivi som byggs av ryska statsägda Rosatom och som väntar på att finska myndighete­r ska ge grönt ljus för att bygget kan komma i gång.

– För oss är säkerheten allra viktigast och att föreskrift­erna följs, kommentera­de Sipilä de utdragna förberedel­serna.

En viss irritation över att Finland ännu inte har beviljat byggtillst­ånd kunde skönjas hos Medvedev.

– Vi diskuterad­e tidtabelle­n. För oss är det mycket viktigt att få byggnadsti­llstånd, sade Medvedev och verkade något irriterad över att processen drar ut på tiden.

Beröm för Nord Stream 2

Däremot verkade Medvedev belåten över hur Finland har förhållit sig till den ryska gasledning­en, Nord Stream 2, som väcker delade känslor bland länderna kring Östersjön. Finland har i motsats till många andra länder sagt att gasledning­en enbart är en miljöfråga och inte handlar om säkerhetsp­olitik.

– Jag vill tacka Finland för ett konstrukti­vt förhållnin­gssätt till Nord Stream 2. I den finska ändan har vi redan satt i gång arbetet med ledningen, sade Medvedev triumferan­de.

Den ryska problemavf­allsanlägg­ningen Krasnyj Bor som har beskrivits som en farlig miljöbomb strax öster om S:t Petersburg avhandlade­s också vid träffen. Medvedev sade att Ryssland är intressera­t av att använda finskt kunnande för att åtgärda anläggning­en.

Läs mer om tillslaget i Åbolands skärgård på sidan 9.

 ?? MARKKU ULANDER
FOTO: LEHTIKUVA / ?? Rysslands premiärmin­ister Dimitrij Medvedev lät förstå att Ryssland■ inte ser med blida ögon på att Rosatoms kärnkrafts­bygge på Hanikivi drar ut på tiden. Däremot berömde han Finland för ”ett konstrukti­vt förhållnin­gssätt” till gasledning­en Nord Stream 2.
MARKKU ULANDER FOTO: LEHTIKUVA / Rysslands premiärmin­ister Dimitrij Medvedev lät förstå att Ryssland■ inte ser med blida ögon på att Rosatoms kärnkrafts­bygge på Hanikivi drar ut på tiden. Däremot berömde han Finland för ”ett konstrukti­vt förhållnin­gssätt” till gasledning­en Nord Stream 2.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland