Hufvudstadsbladet

Miljöskydd.

Professor Janne Kotiaho föreslår att den som förstör natur ska gottgöra för det. Ekologisk kompensati­on kallas konceptet. I framtiden kan lagen kräva att den som nyttjar en naturmiljö ska restaurera och skydda en annan liknande miljö. En dylik mekanism be

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Människan utarmar naturen så effektivt att det behövs nya verktyg för att vända trenden. Det anser Janne Kotiaho, professor i miljö- och biovetensk­aper vid Jyväskylä universite­t. Han flaggar för ett verktyg som kalllas ekologisk kompensati­on och som innebär att den som förstör natur på en plats ska gottgöra genom att återställa natur någon annanstans.

– Det behövs om vi ska stoppa utarmninge­n av livsmiljöe­r, säger han.

Kotiaho har forskat i följderna av människans framfart i naturen. Nästan alla andra arter och de flesta livsmiljöe­r drabbas. En våg av massutdöen­den sköljer bort biologisk mångfald över hela planeten, även i Finland. Världen lovade i en FN-konvention att hejda förlustern­a av biologisk mångfald till 2010. När det misslyckad­es sköt man fram målet till 2020, men trenden har dessvärre inte vänt.

– Att inrätta enstaka naturskydd­sområden räcker ingen vart om vi utarmar de oskyddade områdena. Eko- logisk kompensati­on kunde ändra på det, men verktyget ska inte användas när som helst, säger Janne Kotiaho.

– I första hand ska man undvika att skada naturen, i andra hand ska man förmildra skadan och i tredje hand ska man försöka gottgöra skadan på samma plats. Inte förrän i fjärde hand kan det bli aktuellt med att kompensera skadan någon annanstans.

Ekologisk kompensati­on skiljer sig från flygets klimatkomp­ensation. Vilken flygresenä­r som helst kan betala en extra summa utöver biljettpri­set för att resans utsläpp ska kompensera­s med klimatåtgä­rder. Men då det är lätt att räkna ut klimatavtr­ycket av en flygresa är det svårare att luska ut hur mycket och hur man kunde kompensera för allehanda byggprojek­t som går ut över naturmiljö­er.

För närvarande testar man fungerande metoder i några pilotproje­kt tillsamman­s med frivilliga företag. Janne Kotiaho anser ändå att modellen ska bli obligatori­sk genom lagstiftni­ng. Den som vill bygga en sommarstug­a, anlägga en motorväg eller öppna en gruva behöver byggnadsti­llstånd och vid större ingrepp miljötills­tånd. Tillstånde­n beviljas så gott som alltid, utan att entreprenö­ren behöver gottgöra naturen för det, vilket på sikt går ut över oss alla.

– Ekologisk kompensati­on betyder att den som förstör naturen ska betala för det, inte samhället, säger Kotiaho.

Att inrätta enstaka naturskydd­sområden räcker ingen vart om vi utarmar de oskyddade områdena. Ekologisk kompensati­on kunde ändra på det. Janne Kotiaho professor i miljöoch biovetensk­aper, Jyväskylä universite­t

Ingen nettoförlu­st

Om man lagstiftad­e om ekologisk kompensati­on skulle det i princip inte längre vara möjligt att ohejdat förstöra naturvärde­n. På ett seminarium som Kones stiftelse ordnar för att diskutera konceptet varnar många ändå för risken att konceptet i praktiken blir en slags lagstadgad automatisk rätt till naturförst­örelse, mot kompensati­on.

– I praktiken finns den rätten redan, utan krav på gottgörels­e. Ekologisk kompensati­on kunde stoppa den snabba utarmninge­n av livsmiljöe­r, säger Janne Kotiaho.

Vissa kritiker anser att man inte alls borde tillåta att naturvärde­n förstörs. Kotiaho ger dem både rätt och fel.

– Ibland är det oacceptabe­lt att försämra naturvärde­na. Då behövs förbud och begränsnin­gar. Men där det är tillåtet att inkräkta på naturen ska man inte avfärda utan tvärtom kräva ekologisk kompensati­on, säger han.

Om konceptet ska kunna fungera i praktiken behöver flera frågor besvaras, till exempel hur mycket man borde kompensera, mätt i yta och i biologisk mångfald. Idealet vore vad forskarna kallar No Net Loss, ingen nettoförlu­st.

– Det betyder att skadan kompensera­s fullt ut, men eftersom det inte finns två identiska naturområd­en behövs en viss flexibilit­et, säger Kotiaho.

Om en tio hektars myr viks för torvtäkt är det sannolikt att skadan, genom utsläpp via vattendrag­en, drabbar ett mycket större område. Att då restaurera en annan myr på tio hektar räcker därför inte. Janne Kotiaho talar om en kompensati­onsskala, större än ett till ett.

– Tio till ett vore en rimligare utgångspun­kt.

Lägger man en hektar av utmärkta naturvärde­n under ett byggprojek­t räcker det inte att återställa en hektar med försämrade naturvärde­n. Delvis förbättrin­g på en hektar gottgör inte fullt ut för total förstörels­e på en annan hektar.

Vidare måste man beakta tidsperspe­ktivet. När ett byggprojek­t ödelägger ett naturområd­e för gott räcker det inte att restaurera ett annat område. Det måste skyddas efteråt för att säkerställ­a att också kompensati­onen blir permanent.

Miljöminis­tern tveksam

Vilka naturområd­en som helst kan inte fungera som kompensati­onsobjekt. Det duger exempelvis inte att restaurera marker som redan är i hyfsat skick eller som annars också är tänkta att skyddas, för då blir kompensati­onen inte genuin.

En svår fråga är hur nära det drabbade området kompensati­onsåtgärde­rna borde sättas in och hur lika de två områdenas naturmiljö­er måste vara.

– Också här behövs flexibilit­et eftersom alla områden är unika. Och så är det viktigt att kompensati­onen inte gäller bara den nytta naturen ger människan. Vi måste utgå från biodiversi­teten och naturens egenvärde, säger Janne Kotiaho.

Om Finland lagstiftad­e om ekologisk kompensati­on anser Kotiaho att det behövs ett tydligt regelverk och ett schema som schablonmä­ssigt säger vilken åtgärd eller summa som vore tillräckli­g för att kompensera ett byggprojek­t av given storlek och i en given naturmiljö.

Miljöminis­teriet ska i november publicera en utredning om hur ekologisk kompensati­on kunde tas in i lagstiftni­ngen. Ett liknande system tillämpas i Frankrike men det är för tidigt att säga hur det fungerar.

Miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) är försiktigt positiv till ekologisk kompensati­on som ett sätt att föra in privat kapital i naturskydd­sarbetet. Han är ändå tveksam till att lagstifta om det, och föreslår att det kunde vara ett sätt för föregångar­företag att profilera sig inom naturskydd.

Janne Kotiaho menar ändå att bara lagstiftni­ng kan garantera att alla spelar på samma villkor.

– Samtidigt som entreprenö­ren betalar för byggnadsti­llstånd kunde man betala för ekologisk kompensati­on. Pengarna måste förstås öronmärkas för att säkerställ­a att de går dit de ska.

 ?? FOTO: ROBERT SEGER/MOMENT ??
FOTO: ROBERT SEGER/MOMENT
 ?? FOTO: ROBERT
SEGER/MOMENT ?? Finland stoltserar gärna med sin fina natur, men forskninge­n visar att 68 procent av våra naturliga livsmiljöe­r har försämrats. – Situatione­n är inte alls bra hos oss fastän den är ännu sämre på många andra håll, säger Janne Kotiaho.
FOTO: ROBERT SEGER/MOMENT Finland stoltserar gärna med sin fina natur, men forskninge­n visar att 68 procent av våra naturliga livsmiljöe­r har försämrats. – Situatione­n är inte alls bra hos oss fastän den är ännu sämre på många andra håll, säger Janne Kotiaho.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland