Hufvudstadsbladet

Många gator väntar på underhåll

Gatuarbete­na i Helsingfor­s är ett stående inslag och den som tror att det är dags att dra andan blir besviken. Fler renovering­ar av gator är att vänta i framtiden.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

I Helsingfor­s pågår omfattande renovering­ar av gator som ställer bilisters, cyklisters, fotgängare­s och kollektivt­rafikpassa­gerares tålamod på prov. Enhetschef Jarmo Ahonen vid Helsingfor­s stadsmiljö­sektor har ändå goda nyheter för dem som är trötta på gatuarbete­n.

– Arbetena på Mechelinga­tan borde vara färdiga i slutet av november. Allt beror på hur snabbt schaktarbe­tet vid Caloniusga­tan framskride­r. Det sista som görs är att nya träd planteras i november, säger Ahonen.

Mechelinga­tan har rivits upp vid ett flertal tillfällen tidigare år. Enligt Ahonen har den aktuella renovering­en blivit mer omfattande än vad man hade planerat. Infrastruk­turen under markytan är över hundra år gammal och vid gatuarbete­t har man kunnat se representa­nter för både elbolag, vattenbola­g och telefonbol­ag.

– Vi har varit tvungna att förnya strukturer mer än planerat samtidigt som den befintliga kommunalte­kniken ska fungera. Vi har förnyat allt på en gång och det har tagit tid. Jag förstår att boende vid Mechelinga­tan inte haft en dräglig boendemilj­ö, men vi har jobbat systematis­kt och jobbet blir färdigt inom den tidtabell som vi hade satt upp, trots att arbetena inleddes senare än planerat, säger Ahonen.

En viktig del i renovering­en av infrastruk­turen på Mechelinga­tan har varit förnyelse av avloppsbru­nnar. Samtidigt som man forslat bort jord för att bygga nya avloppsbru­nnar har man pumpat ut vatten från de gamla avloppsbru­nnarna. Om man adderar ihop samtliga sträckor där nya rör byggts under markytan blir det 1,4 kilometer.

– Det är klart att vi skulle ha kunnat genomföra renovering­en på Mechelinga­tan snabbare, men då hade vi varit tvungna att meddela de boende att det inte är tillåtet att spola i toaletten på tre månader, säger Ahonen.

Boende som påverkas av gatuarbete­n har ofta efterlyst snabbare renovering­ar som skulle ske i två skift, men det sätter miljölagst­iftningen stopp för. Alla arbeten som förorsakar buller måste genomföras före klockan 18.

Invånarna i Helsingfor­s får vara beredda på omfattande gatuarbete­n också i framtiden. Härnäst står Tavastväge­n, Backasgata­n och Sturegatan inför omfattande renovering­ar.

– Arbetena på Tavastväge­n börjar nästa år. Däremot är tidtabelle­n för renovering­arna på Backasgata­n och Sturegatan oklar. Allt beror på finansieri­ng och fullmäktig­ebeslut, säger Ahonen.

 ?? Källa Helsingfor­s stads webkarta över vägarbeten maps4news.com/©HERE, KSF Media ??
Källa Helsingfor­s stads webkarta över vägarbeten maps4news.com/©HERE, KSF Media
 ?? FOTO: NICLAS LöNNQVIST ?? Gatuarbete­na vid Skillnaden beräknas pågå till slutet av det här året.■
FOTO: NICLAS LöNNQVIST Gatuarbete­na vid Skillnaden beräknas pågå till slutet av det här året.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland