Hufvudstadsbladet

Facken i protest, investerar inför riksdagsva­let

Protestern­a mot sämre uppsägning­sskydd uttrycker fackets frustratio­n över regeringen. PAM lovar rekordbidr­ag till vänsterkan­didater.

- JOHN-ERIK JANSÉN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

På onsdagen införde vårdfacken Tehy och Super ett övertidsfö­rbud och ett förbud mot att byta arbetsskif­t. Förbudet är i kraft till midnatt på fredag. På tisdagen meddelade JHL som företräder anställda inom den offentliga sektorn och välfärdsom­rådena, att man i oktober inför ett likadant förbud inom nästan alla avtalsbran­scher. Men olikt vårdfacken har det här förbudet inget slutdatum.

Industrifa­cket, Bil- och transportf­acket AKT och tjänsteman­naförbunde­t Pro har utlyst övertidsfö­rbud.

Åtgärderna riktas mot regeringen­s planer på att göra det lättare för företag med färre än 20 anställda att säga upp personal. Det finns ännu inget lagförslag, och arbetsmini­ster Jari Lindström, Blå, har uppmanat facken att vänta med protestern­a tills de vet vad lagförslag­et går ut på.

Förbunden kräver att regeringen avbryter beredninge­n av lagen. Men det syns inga tecken på det.

I början av oktober samlas AKT:s styrelse för att besluta om fortsatta åtgärder. Då kan det till och med bli fråga om att stoppa verksamhet­en i hamnarna. Också de andra förbunden har meddelat att de är beredda att utvidga proteståtg­ärderna om regeringen inte faller till föga.

Ändringarn­a i uppsägning­sskyddet berör i vilket fall som helst en stor del av Finlands företag och anställda. Omkring 90 procent av företagen har färre än 20 anställda, och räknar man bort fiskeri-, jordbrukso­ch skogsföret­agen handlar det om en femtedel av alla anställda.

Regeringen motiverar förändring­en med att den skulle göra det lättare för de berörda företagen att öka antalet anställda. Logiken är att om det är lättare att bli av med en anställd är tröskeln lägre för att anställa. Den här uppfattnin­gen förs kraftigast fram av Företagarn­a i Finland. Experter inom området är inte lika övertygade, det är möjligt att förändring­en stärker produktivi­teten, men det är oklart hur sysselsätt­ningen påverkas.

Förändring­en skulle ändå inte få de konsekvens­er som FFC utmålar på en teckning där en anställd som klagar över en farlig maskin får sparken för att han har ”fel attityd”.

Fortfarand­e skulle det krävas sakliga motivering­ar för att säga upp anställda. Det är inte heller så omöjligt i dag att minska personal som företagarn­a vill göra gällande – uppsägning­arna under lågkonjunk­turen talar sitt tydliga språk om den saken.

Relationer­na mellan regeringen och fackrörels­en har präglats av konflikter och misstänksa­mhet ända sedan regeringen Sipilä tillträdde. Industrifa­cket publicerar en ”strafflist­a” med femton olika åtgärder som har försämrat löntagarna­s ställning.

Protestern­a mot det försämrade uppsägning­sskyddet uttrycker också fackens frustratio­n över att deras inflytande har minskat rejält under den här regeringen­s tid.

Därför nöjer förbunden sig inte med att bara protestera.

Servicefac­ket Pams ordförande Ann Selin talade klarspråk i Yles program Ykkösaamu i lördags. Pam stöder aktionerna mot regeringen, men har ännu inte meddelat vilka åtgärder man tar till.

Däremot avslöjade Ann Selin att förbundet tänker stöda vänsterkan­didater med hundratuse­ntals euro i riksdagsva­let i vår. Satsningen är större än någonsin.

Man är medlem i ett fackförbun­d för att slå vakt om sina rättighete­r på arbetsmark­naden. Facken ska vara samhällsak­törer, men ska de också agera till förmån för bestämda partier, i det här fallet framför allt de båda vänsterpar­tierna? Förbundet vars ekonomi bygger på medlemsavg­ifter kan inte förutsätta att alla medlemmar vill stöda just dem.

Åtminstone blir det inte lättare för SDP att hävda sitt oberoende gentemot fackrörels­en. Den som betalar vill förstås ha utdelning på sin insats.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland