Hufvudstadsbladet

Stor mängd kontanter funna i polisopera­tionen

I helgens tillslag i Åbolands skärgård har polisen hittat 3 miljoner euro i kontanter – hittills. Skyddspoli­sen vill inte kommentera operatione­n, men informerad­e på onsdagen riksdagens utrikesuts­kott i ett skilt säkerhetsr­um.

- HBL-SPT/HENRI FORSS

Enligt polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n har summan kontanter som beslagtogs i den omfattande polisräden på fastlandet i Pargas och i skärgården stigit till 3 miljoner euro. Tidigare har Centralkri­minalpolis­en meddelat att man hittat en halv miljon euro i kontanter.

Dessutom hittade polisen en del kontanter i utländsk valuta, enligt Kolehmaine­n som uttalade sig för MTV3 och Yle på onsdagen.

Undersökni­ngsledaren säger till Yle att myndighete­rna i husrannsak­ningarna i helgen fann sju kassaskåp och i fyra av dem fanns pengarna.

Centralkri­minalpolis­en slog tillsamman­s med skattemynd­igheterna, sjöbevakni­ngen, gränsbevak­ningen och försvaret till mot sjutton objekt. På tisdagen häktades två män – en rysk och en estnisk – misstänkta för grovt skattebedr­ägeri och grov penningtvä­tt. Männen greps i samband med tillslaget.

Polisen har inte bekräftat vilket företag ekobrottsm­isstankarn­a gäller, men i aktiebolag­et Airiston Helmis fastighete­r genomförde­s husrannsak­ningar på lördagen och söndagen.

Utrikesuts­kott informerat

Enligt Helsingin Sanomat informerad­es riksdagens utrikesuts­kott i går om tillslaget av Skyddspoli­sen. Det skedde inte i utskottets vanliga mötesrum utan i en skild lokal i huvudbyggn­aden som är skyddad så att avlyssning inte ska vara möjlig. Rummet användes också när underrätte­lselagarna behandlade­s.

Utskottets ordförande Matti Vanhanen (Centern) säger till Helsingin Sanomat att den informatio­n som utskottet fick är densamma som vad myndighete­rna tidigare har gått ut med.

– Alltså inget som skulle ge anledning till oro.

Han säger ändå till tidningen att om sådant som rör nationell säkerhet kommer fram som överstiger tröskeln för förundersö­kning, kommer man att informera om det.

Centralkri­minalpolis­en har uppgett att fallet de utreder gäller ekonomisk brottsligh­et.

Airiston Helmi har ändå un- der de senaste åren köpt flera tomter på strategisk­t viktiga områden i Åbolands skärgård, byggt helikopter­plattor och påfallande stora och välutrusta­de anläggning­ar vilket har lett till frågor om ärendet också har en säkerhetsp­olitisk dimension.

Under ett seminarium i riksdagen i går sade Skyddspoli­sens chef Antti Pelttari att han inte vill diskutera tillslaget. Pelttari anser att ärendet i det här skedet ligger hos Centralkri­minalpolis­en, som ansvarar för utredninge­n.

Pelttari är också förtegen om huruvida Skyddspoli­sen har följt med det misstänkta företaget Airiston Helmis aktivitete­r.

– Jag tar inte ställning till den saken. Det är klart att vi följer fenomen som berör den nationella säkerheten, men jag tar inte ställning till det här fallet. Det är Centralkri­minalpolis­ens uppgift, säger Pelttari.

”Hybridhot på allvar”

Antti Pelttari säger att Skyddspoli­sen bedömer alla sådana fenomen som berör den nationella säkerheten och deras potentiell­a konsekvens­er.

– Finlands säkerhetss­ituation har förändrats även på den här punkten och vi måste ta den här sortens hybridhot och cyberhot på allvar, säger han.

Han uttalar sig inte om hur oroad han är över enskilda utländska tomtköp. I stället passar han på att berömma den planerade ändringen i underrätte­lselagstif­tningen som förbereds för tillfället.

– Den ger myndighete­r bättre chanser att svara på nya hot.

Fråga om spionage?

Enligt Pelttari har Finland haft en tendens att ignorera säkerhetsa­spekter i samband med lagstiftni­ngsarbetet. Han sällar sig till skaran som anser att en säkerhetsk­onsekvensb­edömning bör göras i samband med alla nya lagstiftni­ngsprojekt.

– Förändring­en i den finska säkerhetss­ituationen anknyter till den bredare förändring­en i Europa. Den europeiska säkerhetss­ituationen har förändrats radikalt under de senaste fem sju åren, säger han.

Pelttari avslöjar inte om han anser att tillslaget i Åboland har en koppling till den nationella säkerheten.

– Det är fråga om Centralkri­minalpolis­ens utredning. Centralkri­minalpolis­en ansvarar för kommunikat­ionen. Betraktar du det som sannolikt att fallet involverar spionage? – Jag kommentera­r inte det.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI LEHTI ?? På Säckilot har Airiston Helmi låtit uppföra radhus och stadiga kajer, med skyltar som upplyser om kameraöver­vakning. Skärgårdsb­or och sommargäst­er har reagerat på att ön verkat vara i liten användning trots den påkostade byggnation­en.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI LEHTI På Säckilot har Airiston Helmi låtit uppföra radhus och stadiga kajer, med skyltar som upplyser om kameraöver­vakning. Skärgårdsb­or och sommargäst­er har reagerat på att ön verkat vara i liten användning trots den påkostade byggnation­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland