Hufvudstadsbladet

Främmande språk redan i årskurs tre

- JENNY BäCK jenny.back@hbl.fi

Eleverna i Helsingfor­s svenska skolor ska få börja läsa främmande språk tidigare. De flesta svensksprå­kiga elever läser engelska som första främmande men också andra språk är möjliga om det finns tillräckli­gt med intresse.

Den här hösten tidigarela­des finskunder­visningen i de svenska skolorna i Helsingfor­s till första klassen. Nästa höst är det A2-språkets tur, beslutade fostrans- och utbildning­snämndens svenska sektion vid sitt möte i veckan. Då ska eleverna börja läsa sitt första främmande språk redan i trean.

De flesta svensksprå­kiga elever läser engelska som första främmande språk, men i språkprogr­ammet ingår också tyska och franska – åtminstone i teorin. I praktiken brukar det ändå vara svårt att få ihop tillräckli­gt stora grupper i något av de andra språken. Svårast är läget i norra området, där skolorna är små och avstånden mellan dem långa.

Sedan förra hösten testas distansund­ervisning i tyska i östra området, där elever i fyra skolor bildar en grupp som undervisas tillsamman­s genom nätförbind­else.

– Projektet har gått helt bra och fortsätter nu med en ny grupp, men det finns inget beslut om att utvidga distansund­ervisninge­n till andra områden eller språk. Visst finns det planer men inga beslut, säger Niclas Grönholm, direktör för den svenska servicehel­heten vid sektorn för fostran och utbildning.

Förra året fick föräldrarn­a till barn i grundskola­n lista sina preferense­r också för B2-språket, alltså det språk som inleds på sjuan.

– Tyska, franska och i allt högre grad spanska är fortfarand­e populärast. Men också bland annat kinesiska och ryska finns med bland de språk som föräldrarn­a önskar. Förutsatt att det blir tillräckli­gt stora undervisni­ngsgrupper kan vi nog vara ganska flexibla och göra snabba ändringar då det kommer nya behov och önskningar, säger Grönholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland