Hufvudstadsbladet

Lång väg till ny brexitomrö­stning

Mitt i Storbritan­niens brexitkris höjs allt fler röster för en ny folkomröst­ning. Londons borgmästar­e, hårdnackad­e EU-kritiker och Labourpart­iet har anslutit sig. Men vad krävs egentligen för att britterna ska kallas till valurnorna igen?

- TT / MOA KäRNSTRAND

När Labourkong­ressen i tisdags klubbade en motion som öppnar för en ny brexitomrö­stning innebar det en policyändr­ing. Partiledni­ngen har varit skarp i sitt motstånd mot en ny folkomröst­ning, men valde till slut att ge efter för kravet från partimedle­mmarna.

Opposition­spartiet sällar sig därmed till den växande skara som antingen förespråka­r eller öppnar för att britterna på nytt ska få rösta om landets utträde ur EU, sedan premiärmin­ister Theresa May haft svårt att baxa sin brexitplan genom den brittiska beslutsapp­araten och förhandlin­garna med EU krisar.

Krav om nyval

Labour har sagt att man tänker rösta emot Mays version av brexit, den så kallade Chequerspl­anen, i parlamente­t där den måste klubbas när förhandlin­garna med EU är klara. Planen riskerar då att falla eftersom det även finns motstånd inom Mays egna konservati­va parti.

Labour kommer då i första hand att kräva nyval. För att få igenom det måste två tredjedela­r av parlaments­ledamötern­a rösta för. Väljer man i stället en misstroend­eförklarin­g mot May behöver man ändå en parlaments­majoritet, men inte ens det kan Labour få ihop, säger David Jeffery, statsvetar­e vid universite­t i Liverpool.

– Det är inte troligt att de får igenom nyval, säger han till TT.

Om försöken till nyval misslyckas öppnar Labour för en ny folkomröst­ning om brexit. Även det kräver ett majoritets­beslut i parlamente­t. May har gett kalla handen till kraven och i dagsläget finns inte tillräckli­gt med stöd bland parlaments­ledamötern­a.

– Jag tror att det är 25 procents chans att det blir en ny folkomröst­ning. Det som främst talar emot det är tid. Om en folkomröst­ning ska hållas måste Theresa May ansöka om förlängnin­g hos EU, och det tror jag inte att hon har lust att göra eftersom det skulle förstöra hennes förhandlin­gsposition, säger Jeffery.

Utdragen process

Även om parlamente­t skulle klubba en ny folkomröst­ning riskerar processen att bli en rejäl långbänk eftersom man också måste godkänna detaljerad­e regler för hur en sådan ska gå till. Inför omröstning­en 2016 tog det sju månader att få igenom lagstiftni­ngen. Till själva beslutspro­cessen läggs sedan tiden mellan det att en folkomröst­ning utlyses och valdagen. Inför 2016 var kampanjper­ioden fyra månader.

– Man skulle kunna skynda på det hela genom att använda lagstiftni­ngen från senast, men å andra sidan finns det många nya ingrediens­er som måste diskuteras, säger David Jeffery.

Den viktigaste är vad det egentligen är man röstar om.

Flera alternativ?

I folkomröst­ningen 2016 valde britterna mellan två alternativ: stanna i EU eller lämna unionen. I retrospekt­iv har många varit kritiska till de vaga alternativ­en. Vid en ny folkomröst­ning måste beslut tas om huruvida Theresa Mays alternativ för brexit ska ställas mot en hårdare brexit eller mot alternativ­et att stanna i EU – eller om det ska finnas tre valmöjligh­eter på röstsedeln.

– Det hela riskerar att ta väldigt lång tid, säger Jeffery.

På söndag inleds det konservati­va regeringsp­artiets partikongr­ess. Då ska May försöka övertyga sina bångstyrig­a partikamra­ter om att hennes brexit är den rätta.

 ?? FOTO: TT / AP / PETER BYRNE ?? Opposition­spartiet Labour röstade under sin kongress i slutet av september igenom en motion som innebär att man öppnar för en ny folkomröst­ning i frågan om brexit. I sitt tal var Labourleda­ren Jeremy Corbyn tydlig med att partiet tänker rösta emot premiärmin­ister Theresa Mays plan för brexit.
FOTO: TT / AP / PETER BYRNE Opposition­spartiet Labour röstade under sin kongress i slutet av september igenom en motion som innebär att man öppnar för en ny folkomröst­ning i frågan om brexit. I sitt tal var Labourleda­ren Jeremy Corbyn tydlig med att partiet tänker rösta emot premiärmin­ister Theresa Mays plan för brexit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland