Hufvudstadsbladet

Hårdaste straffet står fast för Peter Madsen

- HBL-TT/JOHN ALEXANDER SAHLIN

”Inget straff är för hårt för Peter Madsen”, konstatera­de åklagaren och tittade rakt på den morddömde ubåtsbygga­ren. Østre landsret väljer lagens strängaste straff och slår fast Madsens livstidsdo­m för mordet på journalist­en Kim Wall.

– När jag tittar på Peter Madsen, och det gör jag nu, så ser jag inget straff i lagen som är för hårt för den mannen, sade åklagaren Kristian Kirk Petersen under pläderinge­n.

Ubåtsbygga­ren tittade åt åklagarens håll i rättssal 1 och verkade lyssna på de hårda orden – och yrkandet om livstids fängelse. Några timmar senare blev straffet verklighet, Peter Madsen är livstidsdö­md av en enig landsret.

– Jag är väldigt nöjd med landsrette­ns dom, säger åklagaren Petersen.

Mer överraskan­de blev livstidsdo­men för advokaten och den morddömde ubåtsmanne­n.

– Nu ska vi låta den sjunka in och läsa igenom premissern­a för att se om det finns anledning att försöka göra något, säger försvarsad­vokat Betina Hald Engmark.

– Det är ju ett speciellt fall, det tror jag alla är ganska överens om, och något man inte direkt har sett tidigare. Det gör ju att man skulle kunna överväga om det är något som ska prövas i Högsta domstolen.

Hon pläderade under rättegånge­n för ett fängelsest­raff på 14–16 år.

– Och det är inte taget ur luften, betonade hon.

Men hennes exempel på tidigare domar, för att försöka visa att livstidsst­raff inte är rättspraxi­s för enstaka mord, räckte inte för att mildare straff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland