Hufvudstadsbladet

Ännu en kvinna anklagar Kavanaugh

En tredje kvinna har klivit fram med sexanklage­lser mot den tilltänkte HDdomaren Brett Kavanaugh. I morgon röstar den amerikansk­a senatens justitieut­skott om hans nominering.

-

I ett uttalande berättar Julie Swetnick att hon på fester i början av 80-talet, när hon gick i gymnasiet, såg Brett Kavanaugh bete sig sexuellt kränkande mot flickor. Hon hävdar att han drack omåttligt och var ”fysiskt aggressiv” mot flickor utan deras samförstån­d.

På en av festerna runt 1982 blev hon utsatt för en gruppvåldt­äkt och på festen fanns Kavanaugh, enligt Swetnick.

Uttalandet förmedlade­s av advokaten Michael Avenatti som även represente­rar porrproduc­enten Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels. Hon släpper i nästa vecka en bok om sin påstådda affär 2006 med president Donald Trump.

Avgörs snart

I dag vittnar Kavanaugh och Christine Blasey Ford, den första av de numera tre kvinnor som anklagat honom för sexuella övergrepp, inför den amerikansk­a senatens justitieut­skott.

Om Kavanaugh får justitieut­skottets godkännand­e kommer Trumps nominering av honom som domare i Högsta domstolen bli föremål för omröstning i hela senaten. Där har Republikan­erna en liten majoritet med 51 mot 49 ledamöter. Omröstning­en kan ske redan på tisdag, har republikan­ska senatorer indikerat.

Blasey Ford, en universite­tsprofesso­r i Kalifornie­n, har anklagat Kavanaugh för ett sexövergre­pp 1982 under studietide­n i Maryland.

En andra kvinna, Deborah Ramirez, har anklagat honom för sexuella trakasseri­er under en fest på universite­tet Yale för ungefär lika länge sedan.

Anklagelse­rna äventyrar den strängt konservati­ve Kavanaughs livstidslå­nga utnämning till HD-domare. Den samlade bedömninge­n från senatens justitieut­skott, där Republikan­erna har majoritet, blir det första testet av nominering­en.

Trump, som vill att Kavanaugh efterträde­r den avgående HD-domaren Anthony Kennedy, göra nu allt för att misskredit­era de anklagande kvinnorna. Om Ramirez säger han att ”hon har ingenting” och ”hon var totalt berusad och helt väck”.

Förnekar allt

I ett vittnesmål förberett inför fredagens utskottsfö­rhör förnekar Kavanaugh ”kategorisk­t och otvetydigt” anklagelse­rna från Blasey Ford.

De andra kvinnornas anklagelse­r om sexuella övergrepp kallar han ”ren och skär smutskastn­ing i sista minuten”. Han nekar till att någonsin har begått sexuella övergrepp mot någon.

Samtidigt anser Kavanaugh att alla anklagelse­r om sexuella trakasseri­er måste tas på allvar och att de som anklagar förtjänar att bli hörda.TT-AFP-REUTERS

 ?? FOTO: TT / AP / ALEX BRANDON ?? Senatens justitieut­skott röstar om den tilltänkte HD-domare Brett Kavanaughs vidare öde på fredag.
FOTO: TT / AP / ALEX BRANDON Senatens justitieut­skott röstar om den tilltänkte HD-domare Brett Kavanaughs vidare öde på fredag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland