Hufvudstadsbladet

Trump svär trohet till amerikansk patriotism inför skrattande dignitärer

- JURI VON BONSDORFF

Under sin presidentv­alskampanj sade Donald Trump ofta att omvärlden skrattar åt USA. På tisdagen, när den amerikansk­a presidente­n talade inför FN:s generalför­samling, var hans påstående för en gångs skull sant.

När Trump i början av talet konstatera­de att han på mindre än två år åstadkommi­t mer än någon annan amerikansk president någonsin, hördes ljudliga skrattsalv­or i salen där statschefe­r och andra dignitärer från hela världen satt och lyssnade. Trump verkade förvånad över reaktionen men fann sig efter en stund.

– Jag väntade mig inte den reaktionen, men det är ok, sa Trump innan han fortsatte talet.

Trumps andra tal inför FN:s generalför­samling var inte på något avgörande sätt olikt hans första FN-tal för ett år sedan. Han pekade igen ut sina fiender och förkunnade åter vikten av att värna om den egna suveränite­ten framför internatio­nellt samarbete. Dock var tonen aningen mer dämpad och behärskad i år.

Då Trump klev upp i talarstole­n i fjol svor han att förinta Nordkorea om det behövdes. Trump döpte oblygt om Kim Jong-Un till raketmanne­n och beskyllde honom för att ha dödat miljoner av sina egna medborgare genom svält.

På tisdagen var det annat ljud i skällan. Trump lyfte fram sitt historiska möte med Kim i Singapore i juni och den icke-bindande överenskom­melsen om att göra den koreanska halvön till en kärnvapenf­ri zon. Han konstatera­de att Nordkorea vidtagit uppmuntran­de åtgärder.

– Robotarna flyger inte längre härs och tvärs i alla väderstrec­k. Kärnvapenp­roven har upphört och vissa militäranl­äggningar nedmontera­s, sa Trump som gick så långt som att uttrycklig­en tacka Kim Jong-Un för dessa steg.

Trumps vassaste kritik i år riktades mot Iran som han beskyllde för att sprida död och kaos i Mellanöste­rn. Trump lovade nya sanktioner mot Teheran och uppmanade resten av världen att förena sig i försöken att isolera den iranska regimen. Dock uteblev alla hänvisning­ar till militära åtgärder.

Med hela världen som åskådare upprepade Trump också sin orubbliga övertygels­e att ett USA under hans ledarskap endast värnar om USA:s egna intressen.

– USA styrs av amerikaner. Vi avvisar globalisme­n och omfamnar patriotism­en, sa Trump i en byggnad som i årtionden symboliser­at strävan efter ett gemensamt internatio­nellt ansvar.

Som ett bevis på denna övertygels­e nämnde Trump sitt beslut att dra USA ur FN:s råd för mänskliga rättighete­r och sin hållning att inte tillskriva den Internatio­nella brottmålsd­omstolen någon som helst legitimite­t.

Talet innehöll med andra ord inte många överraskni­ngar och det utvidgade inte på ett avgörande sätt förståelse­n för Trumps världssyn. Vi vet redan att han är beredd att ta till hård retorik mot sina fiender och villig att försöka sig på otradition­ella metoder för att lösa konflikter.

Vi känner till hans avsky för internatio­nella organisati­oner där varje land tvingas göra kompromiss­er. Vi är medvetna om hans önskan att bevara USA etniskt och kulturellt så som det såg ut i hans ungdom. Det vi däremot inte vet är vad den politik som grundar sig på hans världssyn och som han bedrivit under sin presidentp­eriod kommer att resultera i.

Det råder ingen tvekan om att spänningen mellan USA och Nordkorea avtagit avsevärt under det gångna året, men den krassa verklighet­en är också att det fortfarand­e är ovisst om Nordkorea på allvar är berett att nedmontera sina kärnvapen. Under de senaste veckorna har förhandlin­garna stått stilla. Hur kommer den hårda linjen mot Iran, som få andra stormakter stöder, att fungera?

Trump har startat ett handelskri­g som han är övertygad om kommer att sluta i seger för den amerikansk­a ekonomin och växande politiskt stöd på hemmaplan. Men ännu är det för tidigt att veta om hans optimism är befogad.

På hemmaplan har han infört en hård invandring­spolitik och en strängare flyktingpo­litik, men dess politiska konsekvens­er känner vi inte till ännu. Eventuellt får vi en fingervisn­ing om det i valet om en dryg månad.

Det var en segerviss och självsäker president som uppträdde inför världen på tisdagen. När han återvänder om ett år vet vi eventuellt mer om hållbarhet­en i hans politiska övertygels­er.

Vi är medvetna om hans önskan att bevara USA etniskt och kulturellt så som det såg ut i hans ungdom. Det vi däremot inte vet är vad den politik som grundar sig på hans världssyn och som han bedrivit under sin presidentp­eriod kommer att resultera i.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland