Hufvudstadsbladet

Det behövs helhet och balans i trafikplan­eringen

- BJÖRN MÅNSSON ordförande, SFP:s stadsfullm­äktigegrup­p MARCUS RANTALA stadsstyre­lsemedlem (SFP) Helsingfor­s

HELSINGFOR­S HBL (24.9) intervjuad­e de fyra största stadsfullm­äktigegrup­pernas ordförande om trafikplan­eringen i Helsingfor­s. Då även den femte största gruppen SFP:s syn kan intressera HBL:s läsare, vill vi gärna framföra den.

Helsingfor­s har vuxit och fortsätter att växa kraftigt. Stadens läge på en udde och på öar är från stadsmiljö­synpunkt idealiskt men trafikmäss­igt krävande. Det finns ingen enskild patentlösn­ing, utan vi måste se till helheten och eftersträv­a en balans mellan alla olika trafikform­er.

Alla kan inte cykla och alla ska inte heller vara hänvisade till privatbila­r för att kollektivt­rafiken inte möter behoven. Alla kan inte bo vid järnväg, spårväg eller metro, utan de flexibla bussarna som står för hälften av alla resor i huvudstads­regionen förblir omistliga och privatbila­r kan inte bannlysas i stadstrafi­ken. Ibland är vi i trafiken som fotgängare, ibland som cyklister, ibland som privatbili­ster eller användare av kollektivt­rafik. Vi är ofta mångsidiga konsumente­r av olika färdmedel.

Om vi vill ha ett gångvänlig­t centrum är en väst-östlig tunnel för biltrafik under centrum en hållbar och långsiktig lösning. Detta särskilt om den med hjälp av förgrening­ar kunde leda den tunga trafiken till och från färjorna i Västra hamnen-Busholmen, Skatuddste­rminalen och kanske till och med Olympiater­minalen bort från centrumgat­orna. Mest akut är läget på Busholmen, där trafikplan­eringen varit misslyckad och feldimensi­onerad. Självfalle­t skulle tunneln styra trafik också till de stora underjordi­ska parkeringa­rna i cent- rum. Det är inte fotgängarn­a som ska förpassas under jord, utan tung biltrafik.

Tunnellösn­ingen är dyr, och kräver sannolikt en kombinatio­n av offentlig (stad/stat) och privat finansieri­ng. Eventuellt kan man öppna upp för något slags tunnelavgi­ft för att föra projektet vidare.

Spårvagnar­na hör Helsingfor­s till, och särskilt i centrum bör hållplatse­rna ligga tätt för att betjäna dem som i synnerhet vintertid har svårt att gå längre sträckor. Den planerade snabbspårv­ägen över Kronbroarn­a till Degerö har vi varit kritiska till, då de dyra broarna sannolikt inte kommer att utnyttjas effektivt. Den så kallade Spårjokern är däremot ett värdefullt element för en smidigare tvärtrafik i väst-östlig riktning.

Stadsboule­varderna längs infartsväg­arna har varit omdebatter­ade. Vi ställer oss positiva till de två första pilotproje­kten, Vichtisväg­en och Tusbyleden, och också preliminär­t till Österleden och Lahtislede­n. Men de olika infartsväg­arna måste bedömas individuel­lt. Till exempel på Drumsö skulle en stadsboule­vard längs Västerlede­n betyda ett massivt byggande på utfyllnads­mark, som helt skulle förändra stadsdelen­s karaktär, och det ställer vi oss kritiska till. En stadsboule­vard längs Tavastehus­leden skulle som bekant inkräkta på Centralpar­ken, vilket vi inte kan acceptera.

Metron har redan länge betjänat östra Helsingfor­s och centrum väl, medan västmetron­s start har kantats av misslyckan­den. Anslutning­strafiken haltar betänkligt. Esbo får nu vissa direkta busslinjer tillbaka, men också Drumsö behöver en sådan ända in till centrum. Och Drumsö bro får förresten inte bli enfilig!

Fiaskot med Mechelinga­tan, som alltför länge drabbats av utdragna gatuarbete­n, får inte upprepas då till exempel Tavastväge­n och Backasgata­n byggs om. Staden måste bli bättre på projekteri­ng och tidtabells­hantering samt undvika att trafiken grötas till av flera parallella vägarbeten.

Nätverket av särskilda cykelvägar, separerade från bilar och fotgängare, bör gärna byggas ut. Stadscykla­rna är en framgångsh­istoria, som bör vidgas till hela staden.

Och för övrigt vill vi bevara Malms flygplats, som kan betjäna framtida trafikform­er som är under utveckling.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland