Hufvudstadsbladet

Bubblan, populismen och demokratin

-

Bör man känna oro för demokratin? Jag har försökt formulera ett svar på den frågan under de senaste månaderna. Den är lätt att besvara med klassiska ”å ena sidan, å andra sidan”. Det är bra att vara ute i god tid, att i preventivt syfte varna för auktoritär­a strömninga­r. Men det är också kontraprod­uktivt att alarmistis­kt ropa varg eftersom det oroar och minskar tilltron till demokratin­s styrka.

Inför en demokratid­ebatt i morgon på bokmässan i Göteborg tog jag ett kliv ut ur min liberala åsiktsbubb­la. Jag läste boken ”Populistis­ka manifestet” av två tvättäkta vänsterdeb­attörer, ettriga Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonblade­t, och Göran Greider, chefredakt­ör på Dala-Demokraten. Efter att ha lämnat den obligatori­ska kapitalist- och klassretor­iken åt sidan, kom jag till den uppmuntran­de slutsatsen att författarn­a berikar den demokratib­ild jag ritat upp i min bok i ämnet.

I Sverige pågår en het debatt om rasism, invandring och regeringsa­lternativ. Den verkar delvis gå på högvarv då den intellektu­ella eliten hävdar sitt moraliska tolkningsf­öreträde, samtidigt som det politiska etablissem­anget kämpar med en svårlöst ekvation. – Här är ett urval av vänsterdeb­attörernas åsikter som kan ha relevans även hos oss.

Acceptera också sådana fakta som gynnar de främlingsf­ientliga. Populismen kan bara motverkas om existerand­e problem åtgärdas, även om de påtalas av ”fel” kretsar.

Populister och högerextre­ma vill monopolise­ra fosterländ­skhet; de progressiv­a måste ompröva och klargöra sin syn på nationalst­aten som en positiv institutio­n, som värnar om tryggheten och om demokratis­ka värderinga­r.

Talet om välfärdsfl­yktingar är en myt. Allt pekar på att de allra flesta vill klara sig själva, ett faktum som invandring­ens motståndar­e inte kan svälja. Deras rädsla för att invandrarn­a ska stjäla jobben är lika stor som att de aldrig ska börja jobba.

När den politiska och sociala polariseri­ngen ökar i samhället blir det mera rum för högerpopul­ismen. Utarmninge­n av landsbygde­n skapar också grogrund för missnöjet. Till detta bidrar det urbana föraktet för de som hamnar på sidan. Vennamo lyfte fram ”det glömda folket”.

I Sverige tror många att integratio­nen underlätta­s om man förnekar den egna kulturen. Antirasist­erna säger att det inte finns svenska värderinga­r. Samtidigt skall mångkultur­en få frodas. Men demokratin är beroende av vissa gemensamma normer och värderinga­r som är grunden för ett hållbart samhällsko­ntrakt.

Om man stämplar all samhällskr­itik som populism, försvårar man nödvändig politisk förnyelse.

Kampen mot rasismen och identitets­politiken kan leda till sekterism då bara de renläriga får uttala sig. Populister­na kan peka på att motståndar­na är lika extrema som de själva beskylls vara.

De två vänsterpro­filerna menar också att kampen om Sverigedem­okraternas vanliga väljare – alla är inte rasister – är viktigare än avskyn för partiet. Samtidigt får socialdemo­kratin stark kritik för sina ideologisk­a försummels­er. Det behövs mera vänsterpop­ulism, lyder receptet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland