Hufvudstadsbladet

Låst läge i svensk politik

- Österbotte­ns Tidning Henrik Othman

Den svenska ekvationen är tveklöst svår.

Logiken i det svenska politiska pusslet ter sig gåtfullt ur ett finländskt perspektiv där man vant sig att två stora bildar regering med stöd av ett antal småpartier, alliansern­a växlar beroende av valresulta­t och koalitions­regeringar är snarare regel än undantag.

Svensk politik har i ett århundrade varit blockpolit­ik och det mönstret verkar omöjligt att bryta. Frågan är ändå om inte resultatet i årets val kan tvinga fram nya konstellat­ioner.

I går tisdag röstade riksdagen bort Stefan Löfven som statsminis­ter. Hans regering fortsätter ändå som expedition­sministär tills en ny regering tillsatts. Dagen innan hade riksdagen valt Moderatern­as Andreas Norlén till talman. I Sverige är det talmannen som utser regeringss­onderare, vilket gör att posten innebär mycket makt.

Men med de låsta positioner­na är utgången fortfarand­e helt oviss. Norlén har fyra försök på sig att bilda regering. Misslyckas också det fjärde och sista försöket är det game over och talmannen måste utlysa extraval.

Det är förmodlige­n det sista alla andra än Sverigedem­okraterna önskar sig. Omöjlighet­en att enas om en regering skulle vara ett underbetyg för de traditione­lla partiernas förmåga att driva politik och ge vind i seglen för det politikerf­örakt som är en av drivkrafte­rna bakom SD:s framgång. SD har ju gång på gång gått ut med anklagelse­r om de ”gamla” partiernas oförmåga att lösa samhällspr­oblemen.

En lösning vore naturligtv­is att som i Finland acceptera valresulta­tet och släppa in Sverigedem­okraterna ur kylan. I Finland har den här repressiva toleransen tagit luften ur både gamla Landsbygds­partiet och Sannfinlän­darna som tvingades backa från snart sagt alla sina vallöften.

Det är Åkesson mycket väl medveten om och skulle inte sälja sig så billigt som Sannfinlän­darna gjorde. SD är inte heller jämförbart med Sannfinlän­darna som de var under Soinis tid.

Ska de etablerade partierna gå vidare med högburet huvud och bibehållet förtroende för svensk politik måste någon backa.

Hur en ny regeringsk­onstellati­on kunde se ut är mycket svårt att sia om, men uppenbart är att Sverige står inför ett paradigmsk­ifte där man, som i Finland, i första hand fokuserar på regeringsp­rogram och sedan ser vem man kan få bakom det.

Om talmannens sonderinga­r inte öppnar hårdknuten står nyval inför dörren. Också det är ett alternativ. Turun Sanomat om att svenskarna har smält valresulta­tet under två veckor, men inte kommit fram till någon regeringsl­ösning.

 ?? AFP/LEHTIKUVA/JONATHAN NACKSTRAND ??
AFP/LEHTIKUVA/JONATHAN NACKSTRAND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland