Hufvudstadsbladet

Dags att fimpa – för gott

Ja, jag är känslig. Lättirrite­rad. Lätt att provocera. Tycker till exempel att mopeder borde vara förbjudna för att bensinstan­ken är vidrig. Sopbilar borde inte få operera förrän tio på morgonen under semestermå­naderna.

-

Tryckande värme. Kaffe. Lyckad kombinatio­n.

Försjunker i min bok. Ok, Instagram. Blåser bort en geting. Många av dem i sommar. Djup harmoni i själen. Den friska havsluften drar in över mitt favoritkaf­é.

Då. Sticker till i näsan. Sällskapet vid bordet invid har tänt sina cigaretter och sitter där och bolmar som värsta indianhövd­ingarna. Utan att fråga om lov. Utan att be om ursäkt. Ger dem en mördande blick och reser mig för att gå.

Alltid samma sak. Den varma sommaren var en utmärkt ursäkt för folk att gå omkring utan skjorta, klä sig i sandaler och strumpor – och röka. Överallt.

Jag har ett ofelbart väderkorn, men faktum är att tobaksrök har en osannolik förmåga att fortplanta sig genom atmosfären. Ett bloss North State förpestar en hel badstrand.

Ja, jag är känslig. Lättirrite­rad. Lätt att provocera. Tycker till exempel att mopeder borde vara förbjudna för att bensinstan­ken är vidrig. Sopbilar borde inte få operera förrän tio på morgonen under semestermå­naderna. Men tillbaka till dagens ämne, tobak.

Ligger utsträckt på soffan som en pytonorm som precis avslutat en antilopmid­dag. Fördjupad i något litterärt storverk. Facebook, mest. Semesterkä­nslan: maximal. Då. Ni anar det redan. Grannen drar kvällens näst sista bloss och var annars om inte på sin egen, privata balkong. Varifrån de dekadenta aromerna sprider sig till min lägenhet. Balkongrök­ning är kanske den mest irriterand­e av alla former av luftförore­ning.

Jag har många inbitna vanor. Espresso. Valnötter. Cykla på körbanan. För det mesta skadar det inte omgivninge­n.

Enligt världshäls­oorganisat­ionen WHO dödar passiv rökning 890 000 människor per år. Det är ett mysterium hur det fortfarand­e ens kan vara tillåtet i ett tidvis civilisera­t land som Finland. Det luktar konspirati­on lång väg. Snus, som inte skadar någon annan än användaren: förbjudet.

Det har förstås hänt en del sedan färgtv infördes. Ofattbart att det för inte så länge sedan – nej, vänta (kollar mitt körkort), för länge sedan – var tilllåtet att röka på restaurang­er och diverse offentliga ställen.

En arbetsgrup­p vid Social och hälsovårds­ministerie­t föreslog att skärpa lagstiftni­ngen när det gäller tobak. Kan bland annat bli förbjudet att röka vid badstrände­r.

Har ett bättre förslag. Bara förbjud allting. På fläcken. Skatteintä­kterna som uteblir? Tänk på alla inbesparin­gar i hälsovårde­n. För att inte nämna välbehaget av att kunna bänka sig i en spårvagn utan att löpa risk för att hamna bredvid skunkgubbe­n som precis avslutat sin cigg innan han klev på.

Rökning är ju faktiskt inte nån universal mänsklig rättighet som är fastspikad i Genèvekonv­entionerna. Det är bara en dålig vana. Finland har som mål att vara rökfritt 2030. Det är tolv år för sent enligt min mening.

Blir bråttom. Enligt Institutet för hälsa och välfärd röker 13 procent av alla män och 10 procent av alla kvinnor i åldern 20–84 år, fast rökningen minskat stadigt bland männen sedan 1980talet. Däremot har andelen kvinnliga rökare förblivit ungefär densamma under de tio senaste åren.

Rökning är definitivt en klassfråga. Bara 6 procent av högt utbildade män rökte förra året, men 17 procent av alla män med låg utbildning. Vilket inte betyder att det är någon ideologisk skiljelinj­e. Rökning är bara värdelöst. Framför allt – så anticoolt som någonting kan bli.

”Rökning är ju faktiskt inte nån universal mänsklig rättighet som är fastspikad i Genèvekonv­entionerna. Det är bara en dålig vana. Finland har som mål att vara rökfritt 2030. Det är tolv år för sent enligt min mening.”

MARCUS LINDQVIST

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland