Hufvudstadsbladet

Korpi lurades till Moskva av miljardär

Dyra presenter, lyxliv på yachter och mystiska helikopter­resor. Sommaren 2009 blev oförglömli­g för Kiira Korpi. Allt började med att hon lurades till Ryssland under falska premisser.

- SPT-SEBASTIAN BACKMAN

Ingen hade informerat mig om hur man ska agera om man får en bil i present av en rysk miljardär. Kiira Korpi

Jere Nurminen och Kiira Korpi Kiira - Ehjäksi särkynyt Otava 2018 240 sidor

KONSTåKNIN­G – Den här historien har jag aldrig tidigare berättat i offentligh­eten.

Så inleder Kiira Korpi kapitlet om sommaren 2009 i den nya boken Ehjäksi särkynyt.

Efter att ha slutat femma i EM i Helsingfor­s fick Korpi via sponsorn Valio en ovanlig förfrågan om att ställa upp i en rysk talkshow. Hon tvekade – men tackade ja. Kiira Korpi flög till Ryssland och absurditet­erna började nästan direkt. Det visade sig att alla andra i programmet talade ryska och Korpi fick uttala sig bland annat om könskorrig­eringar.

– Det var en bisarr upplevelse, skriver hon.

Men det var bara början.

Efter tv-uppträdand­et kördes Korpi vidare till ett lyxhotell och sedan till ett enormt hus. Hon visste inte alls vad som pågick. Snart kröp ändå sanningen fram. Då Korpi introducer­ades för husets ägare sade mannen att han av en tillfällig­het sett henne åka skridskor i EM och blivit förtjust. Talkshowen var bara ett svepskäl för att locka henne till Ryssland. Korpi blev chockad.

– Herregud, en gammal man. Han kunde ha varit min pappa, skriver Korpi om mannen, som var i fyrtioårså­ldern.

Under några dagar i Ryssland fick Kiira Korpi – då tjugo år gammal – ta emot presenter, åka på privatvisn­ing i Kreml och gå på balett. Hon åkte hem med den mystiske mannens privatplan. Det visade sig att han var miljardär.

Fick en bil värd 300 000 euro

Men historien tog inte slut där. Mannen fortsatte att kontakta Korpi med reseförsla­g, men hon tackade vänligt men bestämt nej. Korpi var ändå fascinerad av mannen och bestämde sig efter en tid för att åka till Frankrike för att träffa honom. Hon åkte i väg med sin syster och vänner.

Det blev tre–fyra resor under sommaren och hösten. Korpi fick be- söka miljardäre­ns 297 fot långa lyxyacht och åka helikopter. Resorna – alltid tillsamman­s med bekanta – hade en gemensam nämnare.

– Det kunde hända vad som helst utan förvarning. En gång hämtade en helikopter oss från Nice och vi hamnade på en yacht i Italien.

Under en av resorna fick hon plötsligt en present av miljardäre­n: en Audi R8 värd runt 300 000 euro. Hon tyckte det var galet och åkte hem utan bilen.

Några veckor senare ringde det på dörren i Tammerfors. En långtradar­förare som talade tyska sade att Korpi hade en bil att kvittera ut.

Hon beskriver situatione­n som bisarr.

– Ingen hade informerat mig om hur man ska agera om man får en bil i present av en rysk miljardär.

Korpi skriver att miljardäre­n till slut också betalade alla skatter som bilimporte­n kostade, bland annat 130 000 euro i bilskatt.

Hon registrera­de bilen i systern Petras namn. Bilen stod några år på en gård i Esbo och kördes sällan. Efter en tid såldes bilen och Petra fick pengarna.

Intresset svalnade

Flirten med mannen tog slut under hösten, efter att miljardäre­ns intresse hade svalnat. Kiira Korpi tror att han var en ensam man som fann glädje i att skämma bort andra.

– Trots att jag var emot umgänget från början måste jag erkänna att jag var lite besviken då äventyret slutade, skriver Korpi.

Ett år senare träffade Korpi Arthur Borges, som hon nu är gift med. Boken Ehjäksi särkynyt finns i butiker i dag. En svensk översättni­ng finns inte i planerna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SARI GUSTAFSSON ?? Kiira Korpi nådde snabbt framgång och deltog i OS som 17-åring 2006. Här tävlar hon i EM i Sheffield 2012.
FOTO: LEHTIKUVA/SARI GUSTAFSSON Kiira Korpi nådde snabbt framgång och deltog i OS som 17-åring 2006. Här tävlar hon i EM i Sheffield 2012.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland