Hufvudstadsbladet

De stora beslutens vinter hägrar i HJK

”Någonstans på vägen har HJK vuxit sig för stora i Finland. Samtidigt är klubben liten i ett nordiskt, för att inte tala om i ett europeiskt perspektiv.”

- reporter JONAS VON WENDT

HJK säkrade föreningen­s 29:e ligaguld i Tammerfors och efter en aningen knackig inledning på säsongen stod Klubi i en klass för sig. I Finland är HJK ohotad etta och kommer så att förbli om nu inte föreningen går helt vilse. Men trots en solid ekonomi och en dominans i hemlandet som bara växer sig starkare finns en del i Klubilägre­t att fundera över i vinter.

Någonstans på vägen har HJK vuxit sig för stora i Finland. Samtidigt är klubben liten i ett nordiskt, för att inte tala om i ett europeiskt perspektiv. Där HJK tidigare hade ”naturliga” fiender som exempelvis Haka, MyPA eller Tampere United hoppas vänner av en jämnare liga på att SJK eller KuPS på allvar kunde utmana Klubi. RoPS i all ära men på sikt lär inte ekonomin riktigt räcka till för Lapplands stolthet. Däremot är det väl ingen högoddsare att succéträna­ren Toni Koskela inom några år, eller kanske redan nästa säsong, tar över HJK.

Där SJK:s styrelse efter ligaguldet hösten 2015 skapat en klubb i kaos och KuPS för sökt bygga upp något trovärdigt med hjälp av stenrika mecenaten Ari Lahtis pengar har HJK hela tiden jobbat på bra. HJK är en välskött trygg klubb de flesta finländska spelare köar till. Eller rättare sagt de spelare som håller till i Finland. Som vd Aki Riihilahti tidigare under säsongen konstatera­de så vill ytterst få finska landslagss­pelare som tjänar sitt levebröd utomlands återvända till Finland om det finns ett annat alternativ.

Orsakerna är många. Lön, kultur, omgivning, publiktryc­k, intresse och så vidare. Är du van att spela boll inför 20 000 ögonpar smäller inte 1100 på en maskäten plan i Kemi särskilt högt.

Och just där ligger ett av HJK:s stora problem. För att laget skall kunna ta nästa steg framåt i utveckling­en känns det som att föreningen på något märkligt sätt borde locka hem något eller några större namn. Namn som har en koppling till klubben.

Riku Riski i all ära men han är med sin starka Åbostämpel och sin inte särskilt färgspraka­nde personligh­et inte den typen av spelare som får folket att vallfärda till Idrottsgat­an. För det krävs namn i en helt annan kategori, namn som exempelvis Alexander Ring, men att mittfältar­en skulle lämna New York känns ungefär lika sannolikt som att Donald Trump självmant avgår som president.

Namn som skulle bidra med både sportslig trovärdigh­et och något slag av rötter växer inte på träd. Alfredo Morelos och Joao Klauss är med finska ligamått mätt två oerhört bra anfallare men jag tror inte särskilt många pubdiskuss­ioner om fem år kommer att handla om duon. Åtminstone inte i Helsingfor­s.

Tränare Lehkosuos framtid är en annan het potatis. Diskussion­er om hans fortsättni­ng i klubben har förts men vad slutresult­atet blir vet ingen utom möjligen de inom den innersta kretsen. Lehkosuo har vunnit tre liga titlar med klubben under sina knappa fem säsonger och med två raka guld kan det diskuteras om inte klubblegen­daren borde få fortsätta. Där spelar de senaste säsongerna­s dåliga facit i Europa knappast honom i händerna.

Kraven på HJK är alltid högre än på andra lag i Finland. Resultat, kvalitets och underhålln­ingsmässig­t ska det vara prima vara hela vägen. Och underhålln­ingsvärdet har det ibland varit lite si och så med. Resultaten är bra men lite för ofta är det lite tjänsteman­nafotboll med en hand på handbromse­n. HJK borde, väldigt förenklat, gå in för att hellre vinna med 6–2 än 2–0.

Att en stor del av de passiva supportrar­na inte anser Klubi särskilt intressant syns på de sviktande publiksiff­rorna. Att Finlands i särklass största och rikaste klubb snittar runt 4 000 pers per hemmamatch är underkänt så det ryker om det.

Ingen kan väl heller påstå att HJK skulle synas särskilt ofta i gatubilden i huvudstade­n. Att en klubb med en omsättning på närmare tio miljoner euro inte har en marknadsfö­ringschef på sina lönelistor är frapperand­e. En sådan fanns då utmärkta Sari MikkonenMa­nnila ännu fanns i huset men hon headhuntad­es föga överraskan­de till större sammanhang.

Assisteran­de tränaren José Riveiro, som under denna säsong på något sätt hamnat lite i offside, lämnar för Inter. Sportchefe­n Juho Rantala flyttar till Bollförbun­det men om besluten inverkar på Lehkosuos framtid är svårt att säga.

I vilket fall som helst blåser förändring­arnas vindar kring Klubi. Vem tar över efter Rantala till exempel? Vd Aki Riihilahti­s goda vän Mikael Forssell kunde vara ett alternativ. Forssell har höga ambitioner också utanför planen och kompetense­n har han efter ihärdiga studier under de sista åren av den aktiva karriären. Forssell kunde vara ett högintress­ant namn med sina kontakter och sin internatio­nella prägel.

I fallet Lehkosuo är det närmast frågan om klubben kan hitta en klart bättre tränare. I Finland finns inte en sådan. Simo Valakari kunde vara ett intressant namn men han gör bra ifrån sig i Norge och är knappast intressera­d.

I utlandet finns hur många ypperliga tränare som helst. Men då gäller det för HJK att hitta någon tämligen okänd förmåga. Annars faller det snabbt på lönekrav. För en ung, ambitiös tränare kunde HJK vara en ypperlig språngbräd­a framåt i karriären. De yttre omständigh­eterna är i skick i HJK och en planerad stadionren­overing gör inte saken sämre.

HJK skulle vara i behov att av en överdos nytänk, nya visioner och nya arbetssätt. Det krävs om klubben vill ta ett steg framåt. I Finland dominerar man så länge man vill. Men räcker det?

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? HJK:s flagga vajar på topp i Finland och lär fortsätta att göra det.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N HJK:s flagga vajar på topp i Finland och lär fortsätta att göra det.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland