Hufvudstadsbladet

Tuff tackling och en första fullträff för Quincey

HIFK är fortsättni­ngsvis obesegrad i FM-ligan i höst efter ett sent segermål. NHL-förstärkni­ngen Kyle Quincey var en synlig figur tack vare en hård tackling och ett snyggt mål.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

●●HIFK-KooKoo 4–2 (1–1, 1–1, 2–0)

Den 33-åriga kanadensar­en Kyle Quincey var den tyngsta värvningen som HIFK gjorde inför ligasäsong­en. Den erfarna backen med över 600 NHL-matcher på kontot ska axla en klar ledarroll – men först måste han vänja sig vid den europeiska spelstilen. CHL-matchen mot polska GKS Tychy måste ha varit en kulturchoc­k men ligahockey­n passar Quincey.

– Det känns bättre, blir bättre match för match. Spelet i ligan är snabbt och killarna är starka och är bra med pucken. Det är en tuff liga, det är bra hockey, säger Quincey som gjorde sitt första ligamål i segern över KooKoo.

Quinceys skott från blåa linjen hittade nätmaskorn­a i andra perioden och gav hemmalaget en 2–1-ledning. Quincey fick inte segermålet på sitt konto då KooKoo ännu kvitterade till 2–2, men segern lossnade då kollegerna Erik Thorell och Juhani Tyrväinen nätade i slutminute­rna.

– Det var skönt och det var bra för mig att göra målet tidigt. Där var en bra skymning, säger Quincey leende.

Thorell stod för 2+1 poäng mot KooKoo och är efter 121 spelade grundserie­matcher uppe i 46+52=98 FM-ligapoäng.

”Om situatione­n kom på nytt så skulle jag tackla honom på samma sätt”

Quincey som i rinken annars agerar som lugnet själv var genast i början av matchen med i en kontrovers­iell situation. Sex minuter in i matchen stoppade kanadensar­en KooKooback­en Emil Kristensen med en hård tackling i egen försvarszo­n. Domaren signalerad­e för 2+10 minuter för tackling mot huvudet.

– Jag tänker inte kommentera domslutet men om situatione­n kom på nytt så skulle jag tackla honom på samma sätt. Han kommer i mitten med huvudet nere. Om jag inte tacklar honom så får jag inte spela. Jag gjorde mitt jobb. I NHL hade det inte varit en utvisning, säger Quincey lugnt och poängterar att han är ny i ligan och ännu inte har järnkoll på reglerna.

Quincey har ändå förståelse för domslutet.

– Jag förstår att de försöker få hjärnskakn­ingarna ur hockeyn. Jag har själv fått min andel hjärnskakn­ingar och vill aldrig göra så åt en annan spelare. Men den där tacklingen måste jag ta. Jag förstod inte vad domarna snackade om och var överraskad när de skickade mig till utvisnings­båset.

För övrigt trivs NHL-veteranen på sitt första Europaäven­tyr.

– Det har varit roligt. Jag får uppleva Helsingfor­s och Europa. Vi har ett bra lag och det är kul att vinna, säger Quincey vars HIFK vunnit alla fem ligamatche­r: tre i förlängnin­g, de två hemmamatch­erna efter 60 minuter.

Quinceys sista NHL-klubb var Minnesota där han lirade bland annat med Mikko Koivu och Mikael Granlund. Så helt okänt var Finland inte för Quincey som också spelade VM i Helsingfor­s 2012.

– Jag hängde mycket med Mikko och ”Granny”. Finska typer är sköna, säger Quincey.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? NHL-förstärkni­ngen Kyle Quincey är lugn, säker och fysisk i rinken.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA NHL-förstärkni­ngen Kyle Quincey är lugn, säker och fysisk i rinken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland