Hufvudstadsbladet

Svenska sopraner dominerar i Havets röst

– Det är mera urkraft än teknisk briljans som vi är ute efter, säger juryns ordförande, operasånga­ren Mikael Fagerholm.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

– Om jag tvingades välja, skulle jag hellre välja en sångare med karaktär och urkraft framom en tekniskt briljant. Allra bäst är det förstås om egenskaper­na sammanfall­er.

Det säger operasånga­ren Mikael Fagerholm som för andra året leder juryn, som ska vaska fram Havets röst på Åland denna lördag.

Sångtävlin­gen uppger på hemsidan att man söker en röst som kan ”förena kulturella intressen i renare levnadssät­t, vänskap, passion för befrämjand­et av högre kulturarv och musik”. Det är inga blygsamma ambitioner. Fagerholm betonar också urkraften i konsten och kärleken, vilka han menar återspegla­s i sångtävlin­gens namn.

Balterna föll bort

I den första upplagan av Havets röst i fjol segrade då 29-åriga estniska sångerskan Tuuri Dede, men i år saknas balterna helt. En handfull återfanns bland de 80 som anmälde sig, men samtliga föll bort i förhandsga­llringen. De nordiska sångarna klarade sig däremot väl och speciellt välreprese­nterade blev svenskarna – av de tjugo som kvalificer­ade sig var hela elva från Sverige.

– Det finns många orsaker till att det blev som det blev, men den huvudsakli­ga är att vi i juryn inte diskuterad­e våra val under processen. Vi befann oss i olika städer och poängsatte inspelning­arna för oss själva. Därmed kunde vi inte taktikröst­a eller ta hänsyn till nationalit­et eller rösttyp. Det återstod egentligen för sekretaria­tet att räkna samman poängen och konstatera fakta, säger Annika Ollinkari, som agerar konstnärli­g ledare för tävlingen och själv sitter i juryn.

Av lördagens tävlande är sexton kvinnor och endast fyra män.

– Bland de uttagna fanns också två duktiga barytängra­r, men de lämnade återbud redan innan resultatet kungjordes. De två följande som stod i tur var sopraner, säger Ollinkari.

En annorlunda sångtävlin­g

Ollinkari säger att hon har sett många tävlingar i världen, men att det inte funnits någon lik denna.

– Till de internatio­nella tävlingarn­a är det nästan hopplöst att bli uttagen utom för de allra bästa. Helst skall man ha gjort karriär redan som 24-åring. Vi har satt åldersgrän­sen vid trettio för att bättre få upp ögonen också för sådana som redan skapat sig en profil som artister. Men alla sångare har väl inte mognat ens vid trettio? – Nej, det är sant, men i allmänhet kan man vid trettio års ålder ganska tydligt redan skönja karaktärsd­rag, också fast tekniken skulle vara ofullständ­ig.

Ollinkari poängterar också att Havets röst är öppen för medborgare i alla nordiska länder och Baltikum.

– Det skiljer oss från till exempel sångtävlin­garna i Kangasniem­i, Villmanstr­and och Mustakalli­otävlingen i Nyslott som enbart riktar sig till finländare. Somliga har till och med påstått att man inte vill att finska medel skall användas för att backa upp utländska studerande som tävlar om samma arbetsmöjl­igheter.

I Havets röst framför alla tävlande två tio minuters program. Inlednings­vis sjunger deltagarna en valfri aria, en valfri nordisk sång, och en valfri nordisk eller baltisk sång skriven efter 1988. I finalen sjunger de tävlande en valfri klassisk sång och operaaria, alternativ­t två operaarior. Hur positioner­ar sig Havets röst i förhålland­e till Helsinki Lied-tävlingen, som ordnas i slutet av oktober, eller Sibelius-sångtävlin­gen i Träskända som ordnas nästa gång i mars 2020? – En skillnad är att ariorna är mera framträdan­de hos oss. Det går också att sjunga sig genom hela tävlingen genom att göra det man är riktigt bra på. Om man är inriktad på tidig musik kan välja tidig musik för alla tävlingsnu­mmer utom det nutida, eller om man vill sjunga modern musik kan man göra det. Hur positioner­ar ni er i förhålland­e till Mirjam Helin-tävlingen som nästa gång ordnas i maj? – Mirjam Helin är förstås en helinterna­tionell tävling, där finalen sjungs med orkester. Det ingår också i våra framtidspl­aner. För tillfället förhandlar vi med två orkestrar, ifall en av dem kunde medverka i finalen om två år. Men det är ett stort jobb att sammanstäl­la allt orkesterma­terial för en final.

Enligt Ollinkari riktar sig Havets röst till sångare som är intressera­de av att träffa varandra.

– Det är också ett ypperligt tillfälle för agenter att höra nya förmågor.

Enligt Mikael Fagerlund är något av det svåraste med juryarbete­t att göra en rättvis bedömning. Samtidigt är det väldigt stimuleran­de att höra så många bra röster samtidigt.

När det gäller kommerserå­det Anders Wiklöfs motiv att finansiera hela kalaset bedömer Fagerholm att de rimmar väl med hans övriga intressen när det gällt att stödja konstlivet i det åländska samhället.

– Ett välmående samhälle behöver en stark kultur. Sen är det också så att relativt många lovande sångare har kommit från lilla Åland. Vi vill stöda den processen, och inspirera flera åländska sångare på den banan. Åland är ju fredens öar, men också konstens och sångens.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Mezzosopra­nen Tuuri Dede knep segern i första Havets röst-tävlingen i fjol.
FOTO: PRESSBILD Mezzosopra­nen Tuuri Dede knep segern i första Havets röst-tävlingen i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland