Hufvudstadsbladet

”Vår tid är nu” tillbaka i mörkare tappning

- HBL-TT/SOFIA SUNDSTRöM

Serien ”Vår tid är nu” nådde genom bruset och in till tv-sofforna. Nu har den andra säsongen premiär – och den inleds med ett stort tidshopp.

En tittarsucc­é och två kristaller senare är det dags för den andra säsongen av Vår tid är nu. SVT:s storsatsni­ng skildrar ett Sverige från fredsdagen 1945 och framåt, och kretsar kring familjen Löwander som äger restaurang­en Djurgårdsk­ällaren.

Det är en tid där framåtanda­n är stark och socialdemo­kratin blomstrar – samtidigt fortsätter serien att behandla samhällspr­oblem som nosar på samtiden. I den andra säsongen får arbetskraf­tsinvandri­ngen som sker i vågorna av andra världskrig­et stor plats – och med den rasismen.

– Det är ändå intressant hur likt det blir, på ett sätt känner jag ”suck”, sådant här går bara runt hela tiden med olika mellanrum, säger Adam Lundgren, som spelar Peter Löwander.

Förvånades av reaktioner­na

Sedan seriens premiär har mycket förändrats i de svenska skådespela­rnas liv, i form av både fler jobberbjud­anden och blickar på stan.

– Jag tyckte att manuset var väldigt bra, men jag hade svårt att tänka mig att den skulle nå igenom det här bruset av sociala medier, tv-serier och strömnings­tjänster, säger Charlie Gustafsson som spelar Kalle i serien.

Mattias Nordkvists tolkning av den äldre brodern Löwander tycks gå rakt genom rutan, så till den grad att vissa har svårt att skilja på verklighet och fiktion.

– En tant mejlade mig och var arg och sa att jag och att mina föräldrar borde skämmas, berättar Nordkvist om en av många reaktioner som hans rolltolkni­ng för med sig.

Själv förvånas han över att folk tycker så illa om Gustaf Löwander.

– Jag känner mycket för honom. Min första tanke när jag läste manus var ”här är den onde, men varför?”. Jag försökte få in den osäkerhete­n i honom, jag upplever att han kämpar väldigt mycket med vem han är.

– Han lever kvar i en bild och ett samhälle som förändras, och den förändring­en är han inte riktigt en del av, säger Nordkvist.

Största utmaningen

En av skådespela­rnas stora utmaningar med Vår tid är nu har varit hoppen mellan årtal. Just nu spelas den tredje säsongen in, och från det allra första till sista avsnittet ska rollfigure­rna ha åldrats ungefär 25 år – i verkligenh­eten rör det sig om två.

– Man får lägga det på nivån att ens viljor förändras när man blir äldre. Jag har lagt till en tyngd i Nina, men den kommer sakta, ingen kommer att sätta på det första avsnittet och tänka ”Oj vad hon har åldrats”, berättar Hedda Stiernsted­t.

De två första säsongerna spelades in i ett svep, men med olika regissörer. I den andra säsongen är det Anna Zackrisson och Andrea Östlund som tar över rodret från Harald Hamrell.

– Vi har snackat mycket om att det är en mörkare säsong, men humorn och värmen finns kvar. Det är inte en helt ny serie, säger Charlie Gustafsson.

Den andra säsongen av Vår tid är nu sänds på Yle Fem från och med den 7 oktober. På Yle Arenan kör säsongen i gång den 1 oktober.

 ?? FOTO: TT/SVT ?? I den andra säsongen av ”Vår tid är nu” växer sig konflikter­na inom familjen Löwander allt starkare.
FOTO: TT/SVT I den andra säsongen av ”Vår tid är nu” växer sig konflikter­na inom familjen Löwander allt starkare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland