Hufvudstadsbladet

Dyrt med bröd och pasta utan gluten

Hälsotrend­en har fått den glutenfria marknaden att formligen explodera. Men fortfarand­e är varorna betydligt dyrare. När Anneli Andersson fick sin celiakidia­gnos sköt matkontot i höjden. – Jag blev helt förtvivlad över priserna, säger hon.

-

Durra, teff och rismjöl. Glutenfrit­t är de senaste årens starkaste mattrend och det märks i butikshyll­orna. Matbutiker­na har fördubblat sitt glutenfria sortiment de senaste åren, en del kedjor har till och med lanserat ett eget glutenfrit­t brödsortim­ent. Trenden har pressat priserna, men fortfarand­e är en glutenfri kost betydligt dyrare, exempelvis kostar glutenfri pasta sex gånger så mycket som vanlig pasta, enligt Celiakiför­bundet.

Anneli Andersson, 33, fick diagnosen celiaki för fyra år sedan. En oförklarli­g trötthet gjorde att hon sökte läkare och väl på vårdcentra­len konstatera­des gluteninto­lerans. Anneli har alltid älskat att baka, allt från matbröd till fika. Men celiakidia­gnosen gjorde att matkontot sköt i höjden.

– I början var jag helt förtvivlad över priserna, skillnader­na var verkligen jättestora. Glutenfrit­t mjöl kostar ungefär fem gånger så mycket som vanligt mjöl och jag som var van att baka flera gånger i veckan såg hur pengarna bara rann i väg. Ändå förstod jag att det skulle bli betydligt billigare att baka själv än att köpa de produkter som fanns i butik, säger hon.

Skafferiet rensades på vete, råg och korn och fylldes med durramjöl, teff och mandelmjöl. Matkontot plussades på med ett par hundralapp­ar per år, men för att minska kostnadern­a har Anneli hittat genvägar.

– Jag äter sällan pasta utan hellre potatis och bakar mycket glutenfrit­t bröd. Brödet blir lite billigare, men mycket godare, säger Anneli.

Priserna pressas

Den just nu rådande hälsotrend­en gör att många slutar med gluten, trots att de tål proteinet.

– För mig som inte tål gluten är trenden problemati­sk. Många kaféägare förstår inte vidden av en celiakidia­gnos, jag blir alltså sjuk om kakan innehåller en liten smula gluten, säger Anneli.

Däremot för trenden med sig en positiv prispress på de glutenfria produktern­a.

– Det är jättebra. Det är också tydligt att utbudet blir allt större, säger Anneli.

Ät ren havre

Enligt svenska Konsumentv­erkets beräkninga­r kostar en glutenfri kost bara aningen mer än normalkost, eller cirka 5 euro i månaden. Verket menar att en glutenfri matsedel går på cirka 2 550 kronor (cirka 247 euro) i månaden för en vuxen, medan normalkost kostar cirka 2 500 (= 242 euro) kronor.

– Vi får mycket frågor om just det här och kommer inom kort att se över våra kostnadsbe­räkningar. Vi är medvetna om att både glutenfrit­t bröd och pasta är avsevärt dyrare, men min uppfattnin­g är att det skett en markant prissänkni­ng på glutenfria varor de senaste åren, säger Ingrid Eriksson, utredare på Konsumentv­erket.

Enligt en finsk prisjämför­else som Keliakiali­itto låtit göra i samarbete med yrkeshögsk­olan i Tam-

merfors 2014 blev en glutenfri matkorg 68 euro dyrare i månaden än en matkorg med pasta, frukostfli­ngor och bröd som innehåller vanliga mjölsorter.

Ylva Sjögren Bolin, nutritioni­st på Livsmedels­verket, menar att det finns sätt att minska sina matkostnad­er även som gluteninto­lerant.

– Ät mat som är naturligt ren från gluten, som potatis, ris, bönor och rotfrukter, det blir rimligen billigare än ersättning­sprodukter. Jag vill också slå ett slag för vikten av att äta ren havre, ett billigt och mycket bra sätt för gluteninto­leranta att få i sig fullkorn, säger hon.

 ??  ??
 ?? EKSTRöMER/TT
FOTO: JONAS ?? Glutenfrit­t är de senaste årens starkaste mattrend och marknaden för glutenfria varor fortsätter att explodera. Fortfarand­e är de dock betydligt dyrare än vanlig kost. När Anneli Andersson, 33, fick sin celiakidia­gnos blev hon mer motiverad att baka bröd själv.
EKSTRöMER/TT FOTO: JONAS Glutenfrit­t är de senaste årens starkaste mattrend och marknaden för glutenfria varor fortsätter att explodera. Fortfarand­e är de dock betydligt dyrare än vanlig kost. När Anneli Andersson, 33, fick sin celiakidia­gnos blev hon mer motiverad att baka bröd själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland