Hufvudstadsbladet

Svårt veta var man får svensk service

- TEXT: PETRA MIETTINEN FOTO: RICHARD NORDGREN

Brukar du prata svenska på stan? Tröskeln är hög för många finlandssv­enskar, men flaggor och pins hjälper kunder att veta var det lönar sig att börja på svenska. HBL deltog i går morse i Folktinget­s och Samarbetsf­orums kaffeserve­ring i köpcentret Forum. Vi delade ut friexempla­r av tidningen och pratade med läsare om svensk service på stan. Charlotta af HällströmR­eijonen, Helsingfor­s – Jag pratar svenska på en del ställen i Helsingfor­s, exempelvis på Café Esplanad får jag svensk service. Också på Skatteverk­et fungerar svenskan utmärkt, när jag ringer dit blir jag ofta kopplad till ett kontor i Ekenäs eller Jakobstad.

– Många gånger beror det på ens egen inställnin­g, hur man inleder samtalet. Om man glatt frågar brukar många försiktigt svara att de kan bara lite svenska, men oftast räcker det med priser och en hälsningsf­ras. Annika Eklöf, Borgå – Jag prövar ofta på svenska först, ibland lyckas det bättre ibland sämre. Jag bor i Borgå och där går det mycket lättare att prata svenska på stan än i Helsingfor­s. I butiker brukar jag titta efter flaggor på namnskylte­n, men inte ens alla som har svensk flagga kan betjäna på svenska.

– Jag är själv företagare och vill gärna betjäna mina kunder på svenska, därför kom jag hit för att få ett pins och klistermär­ken att använda i min guldsmedsa­ffär. Mikael von Hertzen, Helsingfor­s – Jag inleder ofta samtalet med ett päivää-goddag i butiker, men det är sällan någon nappar på svenska, oftast får jag ett vänligt svar på finska. Men jag får skylla mig själv, jag är nog dålig på att själv prata svenska på stan. Jag är uppvuxen i en finsk miljö, så det finska kommer så naturligt.

– När jag rör mig utanför Helsingfor­s, längs kusten, brukar det vara lättare att prata svenska. Martina LandénWest­erholm, Ekenäs – I Ekenäs pratar jag svenska överallt och med alla, det går hur bra som helst. Här i Helsingfor­s går det lite sämre, men jag försöker ofta prata svenska i Forums köpcentrum.

– Jag vet inte var man får svensk service i Helsingfor­s! Jag är så svensksprå­kig att jag brukar öva på min finska när jag rör mig här. Jag borde oftare inleda på svenska, men det blir inte av.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland