Hufvudstadsbladet

Skolorna öppnar sina dörrar på fredag

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Vad sysslar de med i skolan hela dagen, undrar säkert många föräldrar ibland. På fredag är föräldrarn­a välkomna till många av Finlands skolor, för då firas den nationella Hem och skoladagen.

Nästan hälften av alla grundskolo­r i Finland firar den riksomfatt­ande Hem och skola-dagen, då hela 1 200 läroanstal­ter ordnar evenemang i morgon. Dagen firas också i förskolor, daghem och gymnasier.

Hem och skola-dagen firas varje år den sista fredagen i september, i år blir det den 28 september. Programmet varierar mellan olika skolor, en del skolor går på gemensam naturutfly­kt eller på rundvandri­ng i byn, andra ordnar temakvälla­r kring mångkultur­alitet, mediefostr­an eller miljöskydd. Nya skolor brukar presentera­r sina lokaler för elevernas familjer, medan andra skolor firar årsfest, att renovering­en är över eller till exempel en ny gårdsplan. Ett populärt sätt att fira dagen är rektorns morgonkaff­e för föräldrarn­a och öppet hus på lektionern­a.

Sjundeå svenska skola kommer att hålla öppet hus för föräldrarn­a hela fredagen, men för eleverna är det en vanlig skoldag. Rektor Katarina Lodenius brukar också bjuda in skolelever­nas föräldrar till andra tillställn­ingar.

– Förutom föräldramö­ten har vi gemensamma kvällsprog­ram för elever och föräldrar, och föräldrar får komma till det årliga talangjipp­ot och vårkonsert­en. Hem och skola-föreningen är väldigt aktiv i Sjundeå, säger Lodenius.

Också Kyrkfjärde­ns skola i Ingå håller öppet hus under förmiddage­n.

– Vi bjuder föräldrarn­a på kaffe och en del klasser har planerat speciellt program till de två första lektionern­a, säger rektor Jessika Elfving.

Senare i höst ordnas ett annat Hem och skola-projekt.

– Varje höst ordnar vi ett läsprojekt, som följs av Sagornas natt. Det är en slags maskerad dit föräldrar och syskon är inbjudna, berättar Elfving.

Göra föräldrarn­a delaktiga

Samarbetet mellan hemmet och skolan har fått en starkare ställning i den nya läroplanen. Syftet med samarbetet är att stärka elevernas välbefinna­nde, motivation och lärande. Utöver de traditione­lla föräldramö­tena och bedömnings­samtalen behövs också evenemang som skapar gemenskap och delaktighe­t för att de vuxna i skolan ska lära känna varandra.

Överlag uppskattar rektorer och lärare Hem och skola-dagen för att skolorna kan ordna programmet utifrån sina egna utgångspun­kter. Den erbjuder också föräldrarn­a tid och utrymme att bekanta sig med barnets skolmiljö, lärare och skolkamrat­er och med andra föräldrar. Enkäter visar att föräldrar önskar sig mer aktivitets­betonade evenemang i skolan som komplement till de informatio­nsspäckade föräldramö­tena.

Praoelev Kia Kuparinen från Källhagens skola i Virkby har intervjuat de båda rektorerna i artikeln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland