Hufvudstadsbladet

Fyra män och en Jane

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Susan Lacys färska dokumentär om Jane Fonda (född 1937) är indelad i fem akter. De fyra första akterna handlar om de fyra viktigaste männen i hennes liv. Den sista akten är däremot betitlad efter henne själv; efter att ha velat formas, styras och definieras av män i hela sitt liv har hon nu när hon närmar sig åttio slutat med det. Det är på sätt och vis en förväntad dramaturgi med ett inbyggt lyckligt slut, men det känns inte osant eller tillrättal­agt, utan man köper det.

Dokumentär­en på över två timmar bygger i huvudsak på intervjuer med Fonda själv, som öppenhjärt­igt berättar om sitt liv som inte varit utan motgångar, söndrighet och tillkortak­ommanden. Hennes egen mamma begick självmord när hon var barn, och moderskape­t har heller inte varit lätt för henne själv, särskilt inte relationen till dottern. Hon har också lidit av ätstörning­ar en stor del av sitt liv.

Dokumentär­en innehåller även intervjuer med viktiga personer i Fondas liv, som exmän, barn, vänner och kolleger. Därtill finns ett digert bildmateri­al att tillgå; det här är en kvinna som filmdebute­rade 1960 och varit i offentligh­eten sedan dess.

Det första kapitlet är tillägnat Jane Fondas far Henry Fonda, en filmstjärn­a som hon hade ett komplicera­t förhålland­e till. De tre följande kapitlen är i tur och ordning döpta efter de tre män hon varit gift med: den franske filmregiss­ören Roger Vadim som såg potential i Fonda som seriös skådespele­rska – i början av sin karriär fick hon enbart vara den snygga flickan i lätta komedier.

Följande make, aktivisten-författare­n Tom Hayden, var Fonda gift med under sin aktivistpe­riod då hon stod på barrikader­na mot Vietnamkri­get och fick utstå hård kritik när hon poserade på en nordvietna­mesisk kanon, ett naivt tilltag som hon upprepade gånger bett om ursäkt för. Det var under det här äktenskape­t som hennes populära gympavideo­r producerad­es och intäkterna gick till hennes kampanj för ekonomisk demokrati.

Den tredje maken var mediemogul­en Ted Turner, som hon benämner som sin ”favoritexm­an” och även åker och hälsar på i dokumentär­en. Men även med honom upplevde hon att hon var tvungen att begränsa sig, inte minst i sitt samhällsen­gagemang.

Det som gör den här dokumentär­en är Jane Fonda, att hon själv berättar om sitt liv på ett sätt som känns ärligt och äkta, utan koketteri. Hon framställe­r sig inte som bättre än hon varit och är, men hon har också upplevt och uträttat en del. På slutet talar hon om utseende, och är glad över att hon har turen att fortfarand­e se bra ut som snart åttioåring. Samtidigt sticker hon inte under stol med att hon gjort skönhetsop­erationer, något som hon varken är stolt över eller ursäktar. Och, kan tilläggas: hon skulle knappast fortfarand­e få roller i filmer och tvserier om hon inte spelade efter Hollywoods regler. HBO Nordic

 ?? FOTO: HBO NORDIC ?? Jane Fonda fascinerar och berör i en drygt två timmar lång HBO-dokumentär.■
FOTO: HBO NORDIC Jane Fonda fascinerar och berör i en drygt två timmar lång HBO-dokumentär.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland