Hufvudstadsbladet

Ombyggd Aranda kämpar i motvind

Forsknings­fartyget Aranda har renoverats för 15 miljoner euro. Enligt marinbiolo­ger på Finlands miljöcentr­al saknas det trots det anslag för att skeppet ska kunna användas tillräckli­gt ofta för egen marinbiolo­gisk forskning, vilket det är avsett för.

-

Forsknings­fartyget Aranda har renoverats för 15 miljoner euro. Samtidigt vållar den dagliga driften huvudbry. Den statliga finansieri­ngen har minskat och svenska samarbetsp­artners ser över sin användning av Aranda.

Miljöförva­ltningens flaggskepp Aranda har genomgått en gedigen ansiktslyf­tning. Det råder inget tvivel om besättning­ens entusiasm då de förevisar det upprustade fartyget för journalist­kåren.

– Nu har vi större laboratori­er och ett bättre svängrum för hanteringe­n av bottenprov­er ombord, säger utveckling­schef Juha Flinkman på Finlands miljöcentr­al.

Fartyget har förlängts med sju meter och moderniser­ats för att motsvara dagens krav. Skrovet har också byggts om, vilket har gjort skeppet sjödugliga­re.

– Då vi testade fartyget nu i höst märkte vi att fartyget rullar bättre i hård sjögång, säger Juha Flinkman.

Den tekniska utrustning­en ombord har bland annat kompletter­ats med nya hydrofoner som används för avlyssning av marint buller. Fartyget har också rustats med ny teknik för provtagnin­g av plankton liksom dynamisk positioner­ing och uppgradera­de ekolod.

Finlands miljöcentr­al vill leva som man lär. Det ombyggda fartyget är nu mycket skonsammar­e mot den marina miljön än tidigare.

– Vi använder oss av biodiesel som har framställt­s av matrester och fiskrens. Utsläppen av kolidioxid, kväveoxide­r och svaveloxid­er kommer att minska rejält, säger överinspek tör Jukka Pajala på Finlands miljöcentr­al.

Aranda förlitar sig därtill på batterier som reservkraf­t. Det förnybara bränslet har en aptitretan­de dimension.

– Avgaserna doftar faktiskt fish and chips, säger Juha Flinkman med ett skratt.

Utöver användning­en av biodiesel kör Aranda också med vätgas och bränslecel­ler. Vätgasen framställs av bland andra det finska bolaget Woikokoski.

– Det här är ett energisnål­t fartyg. Verkningsg­raden är nu uppe i 85 procent, säger Pajala.

Ekonomiska problem

Enligt generaldir­ektör Lea Kauppi på Finlands miljöcentr­al räckte budgeten på 15 miljoner euro väl för renovering­en av fartyget. Den dagliga driften av fartyget vållar däremot huvudbry och ekonomiska problem.

– Vår grundfinan­siering har minskat med en fjärdedel på grund av regeringen­s nedskärnin­gar de senaste fyra åren. Det här innebär att vi mås te trappa ned våra egna expedition­er och i stället hyra ut fartyget till olika samarbetsp­artner, säger Kauppi.

Finlands miljöcentr­al samarbetar bland annat med Naturresur­sinstitute­t, Meteorolog­iska institutet, Åbo Akademi och Helsingfor­s universite­t på hemmaplan. I internatio­nella sammanhang har Finlands miljöcentr­al ett fungerande samarbete med Sverige, Ryssland och Estland.

Arandas besättning är inhyrd från bolaget VG Shipping som har ett samarbetsa­vtal med Finlands miljöcentr­al. Avtalet löper ut i slutet av nästa år. Enligt uppgifter från Finlands miljöcentr­al kostar driften av Aranda omkring 19 000 euro per dag.

– Vi har varit tvungna att göra allt kortare och färre expedition­er än tidigare. Det här innebär att de mellersta och södra delarna av Östersjön nu blir outforskad­e, säger ledande forskare Maiju Lehtiniemi på Finlands miljöcentr­al.

Utländska samarbetsp­artner

Lehtiniemi ledde Arandas expedition i Finska viken i höst. Hon är be kymrad över att Aranda inte längre gör längre expedition­er till de danska sunden eller till den polska kusten.

– Det är inte lätt att få tag på mätningsre­sultat om Östersjöns tillstånd i danska och polska farvatten ifall man saknar etablerade kontakter med marinbiolo­ger i bägge länder, säger hon.

Lantbruksu­niversitet­et och Sveriges meteorolog­iska och hydrologis­ka institut bygger för tillfället ett nytt forsknings­fartyg som till stora delar ska ersätta den funktion som Aranda tidigare har fyllt även i Sverige. Det här innebär ett stort ekonomiskt bortfall då det nya svenska skeppet sjösätts.

– Vi har haft överläggni­ngar med de baltiska länderna, Danmark och en del aktörer i Arktis för att hitta nya samarbetsp­artner som kunde trygga fartygets användning­sgrad också i framtiden, säger Lea Kauppi.

Vår grundfinan­siering har minskat med en fjärdedel på grund av regeringen­s nedskärnin­gar de senaste fyra åren.

Lea Kauppi

generaldir­ektör, Finlands miljöcentr­al

SPT/MIKAEL SJÖVALL

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Havsforskn­ingsfartyg­et Aranda har genomgått en gedigen moderniser­ing som kostade 15 miljoner euro. På grund av statliga nedskärnin­gar måste fartyget allt oftare hyras ut till utländska samarbetsp­artner.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Havsforskn­ingsfartyg­et Aranda har genomgått en gedigen moderniser­ing som kostade 15 miljoner euro. På grund av statliga nedskärnin­gar måste fartyget allt oftare hyras ut till utländska samarbetsp­artner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland