Hufvudstadsbladet

Även Skypo kopplas in i utredninge­n

Airiston Helmi granskas för kopplingar till underrätte­lseverksam­het

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Utredninga­rna om grov ekonomisk brottsligh­et i företaget Airiston Helmi tog en ny dramatisk vändning då Centralkri­minalpolis­en meddelade att Skyddspoli­sen, Skypo, också jobbar med fallet.

Dels har Skypo specialkun­skap och teknik som behövs för att plöja igenom det gigantiska tekniska material som polisen konfiskera­de under veckoslute­t, dels granskar Skyddspoli­sen om det finns kopplingar till Skypos domäner, det vill säga att förebygga terrorism eller uppdaga utländsk underrätte­lseverksam­het.

Utöver de tre miljoner euro som polisen konfiskera­de i razzian, fann man även 180 000 amerikansk­a dollar.

Också Skyddspoli­sen går igenom materialet från husrannsak­ningarna i Åbolands skärgård och undersöker om det finns kopplingar till terrorism eller underrätte­lseverksam­het. Utöver ett enormt tekniskt material konfiskera­des tre miljoner euro och 180 000 dollar.

Skyddspoli­sen har hittills valt att inte kommentera det omfattande polistills­laget i Pargas i helgen, och enligt Centralkri­minalpolis­en deltog inte Skyddspoli­sen i själva husrannsak­ningarna.

Nu är det ändå klart att Skyddspoli­sen medverkar i analysen och genomgånge­n. ”Skyddspoli­sens sakkunniga bedömer det beslagtagn­a materialet­s möjliga kopplingar till Skyddspoli­sens verksamhet­sområde”, skriver Centralkri­minalpolis­en i ett pressmedde­lande.

Skyddspoli­sens kommunikat­ionschef Jyri Rantala säger till HBL att Skyddspoli­sen kopplades in i fallet för några dagar sedan när Centralkri­minalpolis­en bad om handräckni­ng på grund av det mycket omfattande beslagtagn­a materialet.

– Vi har en viss specialkun­skap och teknik som behövs för utredninge­n och kunskap i att analysera främmande språk. Vår uppgift är också att se om det finns kopplingar till Skyddspoli­sens ansvarsomr­åde, det vill säga terrorismb­ekämpning och utländsk underrätte­lseverksam­het, säger Rantala.

Finns det indikation­er på att materialet innehåller sådant som hör till Skyddspoli­sens domäner? – Det är alldeles för tidigt att bedöma i det här skedet. Undersökni­ngen har ju just börjat.

Enligt uppgifter i medierna ska Airiston Helmi ha varit under Skyddspoli­sens uppsikt redan i flera års tid, men Rantala vill inte kommentera den saken.

Dock nämnde Skypo i ett utlåtande till riksdagens förvaltnin­gsutskott för två år sedan exempel på åtgärder som kan vara ett tecken på att främmande makt förbereder sig inför en krissituat­ion och skrev att en markägare som verkar för främmande makts räkning kan bygga konstrukti­oner på sin fastighet som kan utnyttjas till att inkvartera soldater utan beteckning (så kallade gröna män) eller till att spärra av vikti- ga trafiklede­r i en kris- eller krigssitua­tion.

Ett intressant sammanträf­fande är att Skyddspoli­sens delaktighe­t i utredninge­n offentligg­jordes först dagen efter Rysslands premiärmin­isters, Dimitrij Medvedevs, besök hos sin finska kollega, statsminis­ter Juha Sipilä (C). På Centralkri­minalpolis­en motiverar man dock fördröjnin­gen med att pressmedde­landet skulle översättas till också andra språk än finska, och att det tog tid.

Under veckoslute­ts polisräd där 400 personer från polisen, sjöbevakni­ngen, gränsbevak­ningen och försvaret medverkade, gjordes husrannsak­ningar i sjutton objekt i Åbolands skärgård. Under tillslaget höll sig Skyddspoli­sen hela vägen à jour med hur operatione­n framskred, vilket är normalt då det gäller omfattande polisopera­tioner, säger Rantala.

Det beslagtagn­a materialet är gigantiskt till omfattning­en. Enbart det tekniska materialet består av 100–200 terabyte vilket motsvarar 50 000–100 000 minnesstic­kor.

Tre miljoner euro, 180 000 dollar

Polisen hittade under veckoslute­ts tillslag tre miljoner euro, varav 500 000 i plastpåsar och resten inlåsta i kassaskåp som polisen tog med sig till Vanda där man efter ett par dagar lyckades bryta sig in skåpen. Polisen konfiskera­de även 180 000 dollar vid razzian.

Enligt Centralkri­minalpolis­en handlar utredninge­n om misstänkt ekonomisk brottsligh­et som grov penningtvä­tt och grovt skattebedr­ägeri. Två personer är häktade. Under veckoslute­t hörde polisen sju misstänkta. Förundersö­kningsleda­re, kriminalin­spektör Tomi Taskila har dock meddelat att det ännu finns personer som polisen inte har lyckats nå. Därmed kan man anta att antalet misstänkta i härvan är fler än sju. I går fortsatte polisen sina förhör.

Centralkri­minalpolis­en har inte bekräftat vilket aktiebolag misstankar­na gäller, men husrannsak­ningarna gjordes i företaget Airiston Helmis fastighete­r på fastlandet och på öar. Företaget har ryska bakgrundsk­rafter och frågor har väckts om bolagets många fastighets­köp invid djuphavsfa­rleder och utrustning­en på dem, bland annat helikopter­plattor.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI LEHTI ?? Företaget Airiston Helmis fastighet på ön Säckilot.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI LEHTI Företaget Airiston Helmis fastighet på ön Säckilot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland