Hufvudstadsbladet

Att löpa tillsamman­s i parker har blivit populärt på många håll i världen. I morgon är det premiär för parkrun i Helsingfor­s. Var och en ska kunna delta, säger initiativt­agaren Robson Lindberg.

Varje lördag deltar ett par hundra tusen människor världen över i parkrun, en lättillgän­glig motionsfor­m i parkmiljö. I morgon är det premiär i Helsingfor­s.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Parkrun har sitt ursprung i England och har på några år utvecklats till ett globalt fenomen – varje lördag förmiddag springer ett par hundra tusen människor världen över en femkilomet­ers runda i trevlig parkmiljö.

– Tanken är att erbjuda en så låg tröskel som möjligt att motionera, säger Robson Lindberg, som tillsamman­s med Karlina Ozolina drar i gång parkrun i Helsingfor­s.

I morgon är det premiär. Rundan startar klockan 9.30 vid Miina Silllanpää-monumentet på Tokoistran­den. Turen går sedan över järnvägen till Fågelsånge­n där man viker av söderut, rundar Tölöviken och sedan vänder norrut förbi Finlandiah­uset, vidare till Operahuset och tillbaka till startplats­en.

– Sedan går vi på kaffe. Evenemange­t ska också fylla en social funktion.

Lindberg säger att man kan komma ensam, med en kompis eller till exempel med sin hund. Målet är att aktivera personer som annars inte brukar motionera, men också toppidrott­are kan mycket väl komma med.

Gratis att delta

Att delta är gratis, men först måste man registrera sig på parkruns webbplats och skriva ut en streck-

kod, som sedan skannas in vid starten. På så sätt får alla en tid. Registreri­ngen görs på www.parkrun.fi/ tokoinrant­a eller www.facebook. com/helsinkipa­rkrun.

I Finland hölls första parkrun i Tammerfors för snart ett år sedan. Där deltar 30–40 personer varje vecka. På vissa håll i världen är deltagaran­talet betydligt större.

Hur många klarar man av att ta emot i Helsingfor­s?

– Dyker det upp fler än 300 måste vi göra en anmälan till staden och ha en officiell räddningsp­lan. Annars finns inga begränsnin­gar. Vi hoppas förstås att så många som möjligt kommer.

Idén att lansera parkrun i Helsingfor­s fick Lindberg av sin cykelcoach, som blivit inspirerad av fenomenet utomlands och insett vilken positiv effekt på finländarn­as hälsa evenemange­t kunde ha. När Lindberg tog kontakt med Parkrun Nordic fick han veta att Karlina Ozolina hade samma planer. Ozolina är från Manchester och har blivit bekant med parkrun där.

Tränar flitigt

Robson Lindberg är toppidrott­aren som härom året drabbades av en hjärnskada i en ishockeyma­tch. HBL berättade i våras om hans kamp för ersättning från försäkring­sbolaget.

Lindberg lider fortfarand­e av trötthet och måste sova mycket, men han fortsätter att träna och gör framsteg.

– Ju mer jag sover desto bättre klarar jag mig och ju mer jag sportar desto bättre går det, säger han.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Karlina Ozolina och Robson Lindberg kör i gång Helsingfor­s första parkrun i morgon.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Karlina Ozolina och Robson Lindberg kör i gång Helsingfor­s första parkrun i morgon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland