Hufvudstadsbladet

Beundrar Finland.

– Också det fattigaste barnet i Finland kan gå i en av världens bästa skolor – gratis dessutom. Det är smart politik, sade ex-president Barack Obama i Helsingfor­s i går.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Barack Obama fick avsluta tvådagarsk­onferensen Nordic Business Forum i Mässcentre­t i östra Böle i går kväll. Ex-presidente­n steg upp på scenen vid 16.30-tiden iklädd mörkblå kostym och uppknäppt vit skjorta, lite gråare i håret än under tiden i Vita huset.

– Det är fint att vara i ett land som jag länge har beundrat. Här finns världens lyckligast­e invånare. Här finns mycket att beundra och mycket av lära av, sade Obama.

Ex-presidente­ns framträdan­de genomförde­s i form av ett samtal med it-entreprenö­ren Niklas Zennström, grundare av Skype och riskkapita­lbolaget Atomico. I samtalet återkom Obama flera gånger till folks upplevelse av ojämlikhet.

– Globaliser­ingen, teknologin och kommunikat­ionsrevolu­tionen har krympt planeten. De förändring­ar som sker nu är lika omvälvande som industriel­la revolution­en, men går så mycket snabbare.

Enligt Obama skapar de teknologis­ka förändring­arna och att folk är så sammankopp­lade enorma möjlighete­r.

Den som utvecklar en fantastisk app eller har en särskild talang som folk är redo att betala för, har omedelbart tillträde till en global marknad som kan ge framgång och rikedom.

– Men samtidigt, om du inte har en speciell talang, du är en vanlig person som jobbar på fabrik eller kontor, så blir du medveten om att din arbetsinsa­ts värderas lägre. Samtidigt som vi ser stora ökningar i produktivi­tet och värdeskapa­nde, så ser vi också en allt större ojämlikhet.

Alla har inte gynnats

Enligt Obama tenderar ekonomiska modeller att underskatt­a att det inte enbart handlar om absolut rikedom utan hur en person klarar sig i relation till sin omgivning.

– Särskilt i utvecklade länder som Europa och USA känner många att de inte fått del av förändring­en och känner oro över det. I den situatione­n finns en stark impuls att stoppa förändring­ar eller kämpa emot förändring­en. En stor del av den politiska energin riktas nu mot att se bakåt snarare än framåt. Det finns de som vill bygga murar, sade Obama, med tydlig syftning på sin efterträda­re på presidentp­osten.

Obama efterlyste mer långsiktig­t tänkande hos både företagsle­dare och politiska ledare, och incitament som belönar långsiktig­het.

Bästa tiden är nu

Ex-presidente­n säger att han i regel är optimist, även om positiva och negativa epoker alltid har avlöst varandra i mänsklighe­tens historia. Han berättar att han brukar fråga unga människor vilken tid de hade velat födas i, om de fått välja.

– Mitt svar är nu. Världen har aldrig varit rikare, hälsosamma­re, bättre utbildad, mera tolerant, än nu. Eller kanske var för ett par år sedan, tillägger Obama, och får publiken att skratta. (Någon direkt Trump-kritik levererade Obama inte under sitt framträdan­de, däremot ett par subtila slängar, som den här ovan.)

– Hur folk uppfattar sina liv beror på vad de ser omkring sig. Den fattigaste människan i USA är objektivt sett rikare än den rikaste människan i USA år 1750. Men den personen kände sig väldigt rik trots att den inte hade el, tv, rinnande vatten eller mobiltelef­on.

En orsak till att Finland och övriga Norden är lyckligt är enligt Obama att det relativt sett finns liten ojämlikhet här.

– Också det fattigaste barnet i Finland kan gå i en av världens bästa skolor – gratis dessutom. Finland har beslutat att göra en kollektiv investerin­g i utmärkta allmänna skolor och betala lärarna bra löner. Det är ett exempel på en smart politik.

Obama presentera­de vidare sitt arbete inom Obama Foundation, där han fostrar och utbildar nästa generation­s amerikansk­a politiker.

Berömmer Michelle

Niklas Zennström berättar att när han måste fatta svåra beslut brukar han rådgöra med sin fru, och frågar Obama vilken roll hans hustru Michelle har spelat. Obama beskriver henne som begåvad, stark, ärlig, intelligen­t och unik.

– För alla vars mål är att åstadkomma något så sker det via relationer, att du är del av någonting och gör saker tillsamman­s med andra. Om du inte i en relation med en jämlik partner har lärt dig att verka tillsamman­s, kompromiss­a, ha olika åsikter och ge feedback, då är det svårare att göra det i andra sammanhang också. Det här är en sak där Michelle har hjälpt mig, säger Obama.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ??
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Barack Obama och it-entreprenö­ren■ Niklas Zennström samtalade i en timme inför 7 500 åhörare vid Nordic Business Forum.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Barack Obama och it-entreprenö­ren■ Niklas Zennström samtalade i en timme inför 7 500 åhörare vid Nordic Business Forum.
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI ?? Nokias styrelseor­dförande Risto Siilasmaa och Supercell-grundaren■ Ilkka Paananen fanns i publiken.
FOTO: JUSSI NUKARI Nokias styrelseor­dförande Risto Siilasmaa och Supercell-grundaren■ Ilkka Paananen fanns i publiken.
 ?? JUSSI NUKARI
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Barack Obama säger att det finländska■ skolsystem­et är exempel på smart politik.
JUSSI NUKARI FOTO: LEHTIKUVA/ Barack Obama säger att det finländska■ skolsystem­et är exempel på smart politik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland