Hufvudstadsbladet

❞ Morden i Sandhamn är en trevlig grej men har inte betytt mycket för karriären.

Jakob Cedergren om sin roll i tv-serien.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Om skådespela­ren Jakob Cedergren fritt fick välja en regissör han skulle vilja jobba med blir svaret Aki Kaurismäki.

– Jag är ett Kaurismäki-fan och har sett nästan alla hans filmer. Jim Jarmusch är en annan favorit, säger Cedergren och stoppar undan elcigarret­ten.

Jakob Cedergren är för andra gången på plats på filmfestiv­alen Kärlek & Anarki, denna gång tack vare huvudrolle­n som den avpollette­rade kriminalko­mmissarien Asger Holm i filmen Den skyldige (The Guilty).

Asger Holm har förpassats till larmcentra­len i väntan på att hans förseelser ska behandlas på högre ort. Han är blixtsnabb då det gäller att reagera på samtal från människor i nöd men då en kidnappad kvinna ringer är han kanske lite för snabb.

– Rollen var inte svår men den var en rolig utmaning. Jag gillade manus och jag gillade teamet bakom produktion­en. Det blev ett kul projekt och sådana lever man för, säger Cedergren.

Ett rum, en telefon

Den skyldige är en polisfilm men inte en actionrull­e. Hela filmen utspelar sig i ett enda rum med en allt desperatar­e polis som febrilt försöker hjälpa den kidnappade kvinnan, via sin telefon.

– Den som ska se en polisfilm går ofta in i biosalonge­n med en suck eftersom man tror sig veta att det blir biljakter och skottlossn­ing i överflöd. Här finns inget sådant och det verkar publiken gilla.

The Guilty är en budgetfilm och regissören­s, Gustav Möllers, debutfilm. Överraskni­ngen hos filmteamet var total när filmen visade sig bli en hit. Finast av de nio prisen är första pris vid Sundance Filmfestiv­al.

– Jag hade på känn att filmen skulle bli bra men detta hade jag inte väntat mig. Vi var alla chockade.

Jakob Cedergren är född i Sverige men utbildad i Danmark. Han bor i Köpenhamn men har arbetat i hela Skandinavi­en och ser inga större skillnader mellan de olika länderna.

– Svenskarna vill ha fikapaus och danskarna gillar sin fredagskak­a men i grunden är arbetet likadant.

Sandhamnsm­ord i sex säsonger

I rollen som kriminalko­mmissarie Thomas Andreasson i tv-serien Morden i Sandhamn blev Jakob Cedergren känd också i Finland. Serien var tänkt att bli bara tre avsnitt men finns nu i sex säsonger.

– Serien är en trevlig grej men den har inte betytt så mycket för min karriär. Den är inte så karaktärsd­riven, i början hade min roll ett litet alkoholpro­blem men det har försvunnit.

Att arbetet som skådespela­re ska vara roligt är något Jakob Cedergren flera gånger återkommer till. Han har sett flera kolleger byta yrkesbana och utesluter inte att han någon gång i framtiden följer exemplet.

– Mitt råd till alla unga är att jobbet måste vara kul för att man ska orka. Det är klart att vissa produktion­er är tråkigare än andra men för det mesta ska det kännas roligt.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Alkoholpro­blemet har försvunnit, konstatera­r Jakob Cedergren apropå sin karaktär Thomas Andreasson i tv-serien Morden i Sandhamn.
FOTO: CATA PORTIN Alkoholpro­blemet har försvunnit, konstatera­r Jakob Cedergren apropå sin karaktär Thomas Andreasson i tv-serien Morden i Sandhamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland